Kuruluştan doğan eksiklikler sebebiyle anonim şirketin feshi
Dissolution of the joint-stock company due to deficiencies arising from association
  1. Tez No: 436780
  2. Yazar: ÖZGE ULUKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Çıkar Grupları, Devletin Etkisi, İyileştirici Etki, Fesih Davası, Joint-stock Company, Interest Groups, Government's Impact, Beneficial Effect, Dissolution Suit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 353. maddesine göre anonim şirketin yokluğuna veya butlanına karar verilmesi mümkün değildir. Bu düzenlemenin temel amacı anonim şirketin geçmişe etkili olacak şekilde sona ermesini engellemek böylece işlem güvenliğini sağlamaktır. Kuruluştan doğan eksiklikler sebebiyle açılacak anonim şirketin feshi davası da aynı maddede tescilin iyileştirici etkisinin istisnası olacak şekilde düzenlenmiştir. Söz konusu dava şirketin kurulmasında kanun hükümlerine aykırı hareket edilmesi ile birlikte alacaklıların, pay sahiplerinin veya kamunun menfaatlerinin önemli bir şekilde tehlikeye düşürülmüş veya ihlal edilmesi şartıyla, yönetim kurulu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili alacaklılar veya pay sahipleri tarafından açılabilir. Bu çalışmanın temel amacı anonim şirketin tescil edilmesi ile birlikte gündeme gelecek iyileştirici etki ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının anonim şirketlere ilişkin yetkilerine değinilerek kuruluştan doğan eksiklikler sebebiyle açılacak fesih davasını tüm yönleriyle incelemektir.
Özet (Çeviri)
According to article 353 of the Turkish Commercial Code numbered 6102, it is not possible to adjudicate the disappearance of or declare the nullification of a joint-stock Corporation. The primary purpose of this regulation is to prevent the dissolution of the joint-stock corporation in a retroactive manner and thereby ensure transaction security. Suits brought to dissolve the joint-stock company due to deficiencies arising from association are regulated as the exception to the beneficial effects of incorporation in the very same article. The suit under discussion can be filed by the board of directors, the Ministry of Customs and Trade and creditors and shareholders, under the condition that the applicable law was contravened during association and the interests of creditors, shareholders and public have largely been endangered or violated. The primary purpose of this study is to examine all aspects of suits filed to dissolve the joint-stock company due to deficiencies arising from association, by referring to the beneficial effects of incorporation and to the authority of the Ministry of Customs and Trade over joint-stock companies.