Geri Dön

Robust estimation of term structure and implied volatility in emerging markets

Gelişmekte olan ülkelerde faiz eğrisi ve zımni oynaklığın sağlam modellenmesi

  1. Tez No: 436809
  2. Yazar: EMRAH AHİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 203

Özet

Son 30 yılda gelişmiş ülkelerde faiz eğrisi modellemesinde cok önemli gelişmeler olmasına rağmen, gelişmekte olan ülkelerde faiz eğrisi modellemesine çok az önem verilmiştir. Kısmen bunun nedeni sınırlı veriye sahip olunmasıdır. Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerin tahvil piyasaları önem kazanmakta ve daha likit hale gelmektedir. Dolayısıyla, gelişmiş ülke piyasalarındaki sonuçların gelişmekte olan ülke piyasalarına taşınıp taşınmadığının anlaşılması önemlidir.Bu çalışmada akademisyenler, pratisyenler ve merkez bankacıları arasında en popüler faiz eğrisi modellerinden biri olan Nelson-Siegel-Svensson modelinin parametrelerini hesaplıyorum. Dört farklı veri setini inceliyorum : Amerikan hazine tahvilleri ve üç ana gelişmekte olan ülkenin devlet tahvilleri (Brezilya, Meksika ve Türkiye). Gradyan tabanlı yöntemler ve doğrudan arama yöntemlerin faiz eğrisi modeli hesaplamasında zayıf performans gösterdiğini, öte yandan global optimizasyon yöntemlerinin, özellikle hibrit parçacık sürü optimizasyonun daha iyi sonuç verdiğini saptadım. Örneklem içi ve dışı ve pertürbasyon sonuçlarının ülkeler arasında tutarlı olduğu gözlemlenmiştir. Nelson-Siegel modelini kullandığım diğer bir varlık sınıfı da döviz kuru opsiyonlarıdır. Burada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde oynaklık eğrisinin tüm varyasyonunun neredeyse % 100'ünün üç faktörle açıklandığı faktör analizi ile tutarlı olduğu gözlemlenmiştir. Literatürdeki bir çok modelin tezgah üstü döviz kuru opsiyonlarının alım satımında tutarlı olup olmadığı incelenmiştir. Nelson-Siegel modelinin döviz kuru opsiyon verisi ile örneklem içi ve dışı performanslarını inceledim ve benzer modellere göre üstün performansı olduğunu tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

Despite powerful advances in interest rate curve modeling for data-rich countries in the last 30 years, comparatively little attention has been paid to the key practicalproblem of estimation of the term structure of interest rates for emerging markets. This may be partly due to limited data availability. However, emerging bond markets are becoming increasingly important and liquid. It is, therefore, important to understand whether conclusions drawn from developed countries carry over to emerging markets. I estimate model parameters of fully exible Nelson Siegel Svensson term structures model which has become one of the most popular term structure model among academics, practitioners, and central bankers. I investigate four sets of bond data: U.S. Treasuries, and three major emerging market government bond data-sets (Brazil, Mexico and Turkey). I found that gradient and direct search methods perform poorly in estimating term structures of interest rates, while global optimization methods, particularly the hybrid particle swarm optimization, do well. Results are consistent across countries, both in- and out-of-sample, and for perturbations in prices and starting values. Another asset class I used the Nelson Siegel model is FX options where volatility smile for both emerging and developed markets is consistent with factor analysis in which three factor explains almost 100 % of the variation. I examine a number of models from literature to test whether they are consistent on the trading of options on the currencies from the over-the-counter market. I examine the in-sample and out-of-sample performance of the Nelson-Siegel model and found it has a superior performance when compared with benchmark models on FX options data set.

Benzer Tezler

  1. Fizik optik yöntemle radar kesit alanı hesabı

    Radar cross section calculation with physic optic method

    TOLGA ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik-Haberleşme Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SELÇUK PAKER

  2. Zaman serileri analizinde parametrik olmayan yaklaşımlar: Yeni bir test önerisi

    Non-parametric approaches in time series analysis: A novel test proposal

    HÜSEYİN İÇEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Ekonometriİstanbul Üniversitesi

    Ekonometri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NİLGÜN ÇİL

  3. An affine term structure model for turkish interest rateswap market: Do swaps span volatility risk?

    Türkiye faiz swapı piyasaları için affine vade primi modeli: faiz takası volatilite riskini hedge etmek amaçlı kullanılabilir mi?

    ALİ GENCAY ÖZBEKLER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    MaliyeOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖMÜR UĞUR

    DR. İREM TALASLI

  4. Türkiye'de bankacılık sektörünün yapılanması ve Basel Kriterleri açısından katılım bankacılığının değerlendirilmesi

    The structure of the banking sector in Türkiye and the evaluation of participation banking in terms of Basel Criteria

    MUSTAFA SERHAT YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    BankacılıkNecmettin Erbakan Üniversitesi

    İslam İktisadı Anabilim Dalı

    PROF. DR. ABDULKADİR BULUŞ

  5. Essays in monetary policy and banking

    Para politikası ve bankacılık üzerine makaleler

    GÖKHAN ÖVENÇ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Ekonomiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. RESUL AYDEMİR