Kayseri Büyük Bürüngüz mezarlığı mezar taşları
Kayseri̇ Büyük Bürüngüz graveyard gravestones
  1. Tez No: 436833
  2. Yazar: TUĞBA ÇAYLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezarlık, mezar taşları, kitabe, Grave, Gravestones, İnscriptions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Büyük Bürüngüz, sokakları ve anıtları ile tipik bir Osmanlı köyü olarak tanımlanmaktadır.“Kayseri Büyük Bürüngüz Mezarlığı Mezar Taşları”adlı çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Tez giriş, Türklerde mezar geleneği, katalog, değerlendirme ve sonuç olmak üzere beş ana başlıktan oluşmaktadır Tezde mezarlık alanı içerisindeki Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait 50 mezarın tanımlaması yapılmıştır.Birinci bölümde; konunun amacı, sınırları, önemi ve konuyla ilgili kaynaklar hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Büyük Bürüngüz'ün tarihi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; tarihi süreç içerisindeTürklerde mezar taşı geleneği ele alınarak önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölüm tezin katalog kısmını oluşturmaktadır. Bu bölümde 50 adet mezar tanımlanmıştır. Dördüncü bölüm; tezin değerlendirme kısmını oluşturmakta olup incelenen mezar taşları plan tipolojisi, süsleme, malzeme ve mezarı oluşturulan bölümler olmak üzere alt başlıklarda genel olarak tanıtılmıştır.Beşinci bölüm; sonuç kısmını oluşturmaktadır. Mezar taşları hakkında genel bilgiler ve çıkarımları içermektedir.
Özet (Çeviri)
İts streets and monuments Büyük bürüngüz is described as a small village. The study“Kayseri Büyük Bürüngüz Graveyard Gravestones”is made up of 5 main parts. It consists of 5 main titles as introdıction to the thesis, Grave tradition of the Turkish, catalogue, evaluation and conclusion. In this study 50 graves which belong to to ottoman empire and turkish republicand are described. The purpose , importance and limits of the study and the teferences related to the topic are given in the first chapter. Besides there is information abaout the history of Büyük Bürüngüz. In the second chapter the history of Turkish gravestone/tombstone tradition is emphasized. The third chapter includes the catalogue of the thesis. 50 gravestones/tombstones are described in this part of the study. The four chapter includes the evaluation of the thesis and and this part is made up of sub headings like typology (plan) , ornaments, materials, and the parts of the gravestones that were analysed. Fifth chapter functions as the conclusion of the study. It includes general information and evalatıiuion about the gravestones.