İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gören öğrencilerin hedef kültür ve öğretimine dair algıları
English Language and Literature students' perceptions of target culture and its teaching
  1. Tez No: 436834
  2. Yazar: ASİYE DOĞAN UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENİYE VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğretiminde kültür, hedef kültüre dair öğrenci algıları, kültürel farkındalık, kültürlerarası yeterlik, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Culture in language teaching, students' perceptions of target culture, cultural awareness, intercultural competence, Department of English Language and Literature
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüz dil öğrencilerinin etkili kültürler arası iletişim becerilerine sahip olmaları beklendiğinden, kültürel öğelerin yabancı dil sınıflarına daha çok dâhil edilmesinin faydaları artık genel kabul görmüştür. Dolayısıyla, bu bütünleşmenin farklı boyutlarını inceleyen araştırmalar yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmanın alana temel katkısı, az çalışılmış bir grup öğrencinin, İngiliz Dili ve Edebiyatı (İDE) öğrencilerinin kültür algıları üzerine olmasıdır. Özelleştirmek gerekirse, bu çalışma Erciyes Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrencilerin hedef kültür ve öğretimine dair algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Veriler 81 birinci sınıf ve 82 dördüncü sınıf öğrencisi tarafından doldurulan bir anket ve her gruptan beşer öğrenciyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla toplanmıştır. Anketlerden elde edilen nicel veriler SPSS 22.0 kullanılarak, mülakatlardan elde edilen nitel veriler ise içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak her iki grup öğrencinin de İngiliz/Amerikan kültürü olarak belirledikleri hedef kültüre ve bu kültürlere ait öğelerin dil derslerine dahil edilmesine dair tutumlarının olumlu olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, dördüncü sınıf öğrencilerinin birinci sınıf öğrencilerine göre daha kültürlerarası bir duruş sergiledikleri ve daha yüksek özyeterlik algılarına sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, her iki grubun en çok önemi hedef kültüre ait 'değerler, inanışlar ve tutumlar' a atfettiği ve kendilerini en çok bu konuda bilgili gördükleri ortaya çıkmıştır. Bölümlerinin kültürel bilgilerine katkısı hususunda olumlu algılara sahip olan her iki grup öğrencininde daha fazlasını talep ederek, pek çok önerilerde bulundukları görülmüştür. Bu öneriler ve çalışmanın diğer bulguları göz önüne alınarak, bazı pedagojik çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is now widely accepted that incorporation of more cultural elements into foreign language classes bring considerable benefits since today's language learners are expected to have effective intercultural communication skills. Therefore, there is a growing body of research attempting to explore various aspects related to this envisioned integration. The major contribution of this study lies in its examination of culture perceptions of a less-studied group of students, English Language and Literature (ELL) students. More specifically, the present study aimed at investigating how students studying at the Department of English Language and Literature, Erciyes University, perceive target culture and its teaching in their departments. Data were collected via a questionnaire completed by 81 first year and 82 fourth year students and semi structured interviews carried out with five participants from each group. The quantitative data from the questionnaires were analyzed using SPSS 22.0, (Statistical Package of Social Sciences), and the qualitative data from the interviews were analysed through content analysis. The findings revealed that both groups had positive attitudes towards the target culture, which they identified as British/American culture, and the incorporation of it into language education. On the other hand, fourth year students were also found to maintain a more intercultural stance and have higher self-efficacy beliefs regarding their knowledge about the target culture. It was also found that both groups attributed the greatest importance to 'values, beliefs and attitudes' of the target culture, and they also thought they knew about this aspect more than the others. Both groups had positive perceptions of the contribution their departments made to their cultural knowledge, but still requested more and made many suggestions. Based on these suggestions, and other findings of the study, several pedagogical implications were drawn concerning culture instruction in ELL departments and language teaching.