Arap şiirinde ʻUzrî Gazel ve Cemîlu Buseyne Dîvânının incelenmesi
ʻUzri̇ Gazel in Arabic poem and Diwan of Cemîlu Buseyne's analysing
  1. Tez No: 436846
  2. Yazar: AYŞENUR ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ʻUzrî Gazel, Cemîlu Buseyne Dîvânı, Gazel, ʻUzrî Ghazel, the Diwan of Cemîlu Buseyne, Gazel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezde Arap şiirinde ʻUzrî Gazel ve Cemîlu Buseyne Dîvânı incelenmiştir. Cemîlu Buseyne'nin divanındaki şiirler ve ʻUzrî Gazel'in incelikleri araştırılıp ʻUzrî Gazel ve Cemîlu Buseyne Divanının Arap Edebiyatı Tarihindeki yeri ve öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu sebeble ʻUzrî Gazel'in muhtevası incelenmiş en önemli ʻUzrî Gazel şairlerinden biri olan Cemîl b. Maʻmer'in şiirleri ele alınmış ve Uzrî Gazel'in ortaya çıkışı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis ʻUzrî Ghazel in Arabic Poem and Diwan of Cemîlu Buseyne were analysed. The poem of Diwan of Cemîlu Buseyne and characteristic of ʻUzrî ghazel were investigated. ʻUzrî Gahazel and the Diwan of Cemîlu Buseyne's position and importance in Arabic Literature History were exposed. Because of this content of ʻUzrî Ghazel were analysed. The most important poet of ʻUzrî Ghazel Cemîl b. Maʻmer's poems were dealt with and ʻUzrî Ghazel emergence was discussed.