Hekim performansının teşhis ilişkili gruplara dayalı ödemesi
Physician payment based on diagnosis related groups
  1. Tez No: 436887
  2. Yazar: ÖZLEM BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teşhis İlişkili Gruplar, Performans Değerlendirme, Vaka Karma İndeksi, Bağıl Değer, diagnosis- related groups, DRG, performance evaluation, case mix index, relative value
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Karmaşık hizmet ve organizasyon yapısına sahip olan sağlık kurumlarının performanslarının değerlendirilmesinde, sağlık hizmeti sunumu alanında hastanelerin ürettiği hizmetin puanlandırılmasına katkı sağlayan Teşhis İlişkili Gruplar sisteminin ülkemizde de kullanılabilirliğini göstermek ve bu alanda öncülük etmek üzere bu çalışma hazırlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde sağlık tesislerinin performans değerlendirmesi ve verimliliklerinin ölçülmesi konusunda dünyada ve ülkemizde uygulanan örnekler ve uygulama yöntemleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise TİG'in tarihçesi, dünyada kullanım alanları ve genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise ülkemizdeki TİG'in tarihçesi, TKHK'da TİG uygulamaları ve performans değerlendirme çalışmalarında TİG'in kullanılabilirliği ve deneysel simülasyonlarla ek ödeme önerileri ele alınmıştır. Bu kapsamda Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı faaliyet gösteren sağlık tesislerinin, Ekim 2015 – Mart 2016 arasında altı aylık döneme ilişkin yatan hasta verileri analiz edilerek sağlık tesislerinde fiilen çalışan 117.742 hekimin ek performans ücretlerinin; vaka karma indeksi, bağıl değer gibi TİG ödeme parametrelerine göre ödenmesi konusu ele alınmıştır.Daha adil bir ödeme tablosu oluşturabilmek için ek ödeme sisteminde sadece performans puanı yerine; performans puanı ve vaka karma indeksi kombine bir şekilde kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study is prepared to lead in this branch and to show the availability of using Diagnosis Related Groups (DRG) system in our country which contributes to evaluate the performance of health institutions that have complex services and organizational structures. In the first part of the study, examples in the world and in our country and examples of application about performance assessment and measurement of efficiency of health facilities were discussed. In second part; history, usage areas in the world of DRG were discussed and DRG's general evaluation was conducted. And in the final part of the study; the history of DRG in our country, DRG applications in TKHK and the availability of DRG in performance evolution studies were discussed. Perk payment systems was suggested by experimental simulation studies. In this context, hospitalized patients data were analyzed in the period of six months of 2015 and 2106 in the health facilities operating depends on Turkey Public Hospitals Authority. Pay-for-performance perks of the 117.742 physician were studied with the DRG's payment parameters as case-mix index, relative value.It is concluded that using not only performance points but also with case mix index ensures a fair payment system.