Sosyal sorumluluk kampanyaları ve girişimcilik üzerine bir araştırma
A research on social responsibilty campaigns and entrepreneurship
  1. Tez No: 437004
  2. Yazar: HANDE POLAT ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk ve Kampanyaları, Girişimcilik, Kadın Girişimcilik, Social Responsibility and Campaigns, Entrepreneurship, Women's Entrepreneurship
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dünya nüfusunun ve potansiyel iş gücünün yaklaşık yarısı kadınlardan oluşmaktadır. Kadın girişimciliğin artması, hem işsizliği azaltmakta hem de ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilemektedir. Ülkemizde de kadın girişimciliği, istihdamı gibi önemli sorunların çözümünde girişimciliğin desteklenmesi için çeşitli proje, program ve çalışmalar yürütülmektedir. Girişimcilik, ülkemizin ekonomik kalkınmasında her geçen gün artan teknolojik gelişmelerin doğal bir sonucu olarak kariyer tercihlerinde ve bu konulardaki mesleki eğitimlerde farkındalık artırılmaktadır. Özellikle toplumsal sorunlara çözüm odaklı işsizlik sorunsalının ve kaynakların ekonomiye kazandırılmasına katkısı, girişimciliğin teşvik edilmesiyle mümkündür. Bu yönde geliştirilen faaliyetler, hedef kitlesi üzerinde algının olumlu yönde geliştiği işgücüne katılım ve başarılı birer girişimci olabilmek için kız çocukların eğitiminden başlayarak ilerideki kariyer hedeflerinin yönlendirilmesinde etkili yerel ve bölgesel katılımın desteklenmesi amacıyla sosyal sorumluluk kampanyaları düzenlenmektedir. Bireylerin okul çağında girişimci olmaya ve endüstriyel alanda gelişim ve değişimi yaratabilecek birçok faktörün arasında eğitimin katkısı önem taşımaktadır. Günümüzde kadın girişimcilerin karşılaştığı engeller arasında; toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ciddi bir sorun olarak başarı faktörlerini etkileyebilmektedir. Kadınların yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmalarında özellikle karşılaştıkları engellerin kaldırılması yaratıcı ve yenilikçi düşüncelerle özellikle mesleki eğitimle; kendi işini kurma, bağımsız, dinamik, rekabetçi ve özgüvenli olmaları sağlanabilecektir. Ülkemizin de sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda kalkınması, eğitsel faaliyetlerle farkındalık yaratması sonucunda yeni girişimlerin oluşumuna özellikle endüstriyel alanda başarılı işkadınların artmasına ve toplumda girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasında etkili bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
About half of the world's population and the potential workforce are women. The increase of women entrepreneurship both decreases unemployment and substantially influences the economic growth. There are several projects, programs and studies to support the entrepreneurship for solving significant problems such as women entrepreneurship and employment in our country. Entrepreneurship raises the awareness for vocational educations and career preferences as a natural result of the technological developments which are increasing every passing day for economic growth of our country. In particular, it is possible through encouraging the entrepreneurship for social problems to be solved on a solution basis and to contribute the resources to the economy. Social responsibility campaigns are organized to support the local and regional participation which are influential for steering the career objectives in the future by starting from the education of the girls to be a successful entrepreneur and for participating in the labor force on which the perception has changed positively on the target audience due to the developed activities. The contribution of the education among other things is very important for creating development and change in the industrial area and for individuals to be entrepreneurs at school age. Today, gender discrimination, among other obstacles faced by the women entrepreneurs, may affect the success factors for it is a substantial problem. To reveal the talents and skills of the women, the removal of the obstacles that they face may be achieved through creative and innovative ideas and in particular to vocational education; thus enabling them to set up their own work, being independent, dynamic, competitive and self-confident. It plays an influential role for entrepreneurship culture to become prevalent in the society and increase the number of the successful business women in particular to the industrial area and formation of the new initiatives as a result of the raising awareness with educational activities and development in social, cultural and economic areas.