Almanya ve Türkiye'deki anaokullarında verilen anadili eğitiminde kullanılan oyunların çocukların temel dil becerilerine etkisi
Given native nursery education in Germany and in Turkey effect of basic language skills of children used games
- Tez No: 437084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana dil eğitimi, erken çocukluk dönemi eğitimi, çocuk, dinleme becerisi, konuşma becerisi, oyun, temel dil becerileri, Mother tongue education, Early childhood education period, Child, Listening skills, Speaking skills, Game, Basic language skills
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma ile erken çocukluk dönemi eğitiminde verilen ana dili eğitiminde kullanılan oyunların çocukların temel dil becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Almanya ve Türkiye'deki anaokullarında 3-6 yaş çocuklarına eğitim veren toplam 18 eğitmene araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, yapılan anket ve araştırmalar sonucunda oyunların dört temel dil becerilerinden ilk sırada dinleme becerisinin gelişimini desteklediği görülürken, anaokullarında oynatılan oyunların incelenmesi ve elde edilen verilere göre Almanya'daki çocukların daha çok konuşma becerisi alanında geliştirildiği Türkiye'de ise bu durumun değişiklik göstermediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, the examination of the effects of the games, used in the mother tongue education given during the early childhood education period, on the basic language skills of children has been aimed. To that end, a survey prepared by the researcher has been presented to a total of 18 educators teaching children of 3-6 ages at pre-schools in Germany and Turkey. Descriptive analysing method has been used in the evaluation of the data. As a result of the surveys and studies carried out, it has been observed that the children in Germany have shown more progress in speaking than listening, whereas it has been acknowledged that the games firstly support the progress of listening among four basic language skills, and this does not change in Turkey's case.