Yöneticilerin kişisel değerlerinin sürdürülebilirlik stratejisiyle ilişkisi
The relationship between managers' personal values and sustainable strategy
  1. Tez No: 437193
  2. Yazar: GUMRU AKHUNDZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik, KiĢisel Değerler, Strateji
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışma sürdürülebilir işletmelerde yöneticilerin sahip oldukları değerlerin stratejiyle ilişkisini incelemektedir. Literatürde kurumsal sürdürülebilirlik, değerler ve strateji konuları sıklıkla araştırılan ve önem verilen konulardandır. Lakin bu üç konunun bir arada incelendiği araştırma sayısı oldukça azdır. Bu çalışmanın amaçı literatüre bu konuda katkı sağlamaktır. Çalışma kapsamında kişinin sahip olduğu değerleri ölçmek amacıyla, Schwartz`ın Portrait Değerler Ölçeği kullanılmıştır. İşletmede var olan kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerini ölçmek amacıyla da Küresel Raporlama Girişimi (GRI)'nin oluşturduğu kurumsal sürdürülebilirlik raporlama ilkelerinden yararlanılmıştır. Ölçek çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik boyutlarından oluşturulmuş ve işletmenin sahip olduğu sürdürülebilirlik stratejilerinin belirlenmesi için kullanılmıştır. Çalışma kapsamında anket formları Türkiye`de bulunan 82 sürdürülebilir şirkette 200 çalışan ile paylaşılmış ve eksiksiz bir şekilde geri dönüş yapılmıştır. Çalışma sonuçlarından elde edilen verilere esasen Schwartz`ın değer boyutlarından hangilerinin kurumsal sürdürülebilir yöneticiye daha uygun olduğu ve sonuçta hangi sürdürülebilir stratejilerin uygulandığı tespit edilmiş ve sürdürülebilirlik değerleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar; Yönetsel Değerlere ilişkin boyutların neredeyse hepsinin Sürdürülebilirlik Stratejilerini oluşturan boyutlardan bağımsız olduğu görülmektedir. Ancak Güvenlik boyutu ile Finansal ve Toplumsal boyut birbirinden bağımsız değildir ve ilişkilidir sonucuna varılmıştır. Aynı şekilde Uyum boyutu ile Finansal ve Toplumsal boyutun birbirinden bağımsız olmadığı, Gelenekselcilik boyutu ile Toplumsal boyutun ve son olarak Hazcılık boyutu ile Finansal boyutun birbirinden bağımsız olmadığı, ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study are examined the relationship between values of managers and business strategy. The literature about corporate sustainability, values and strategy issues among the topics which are often explored and emphasis. But there is a few number of thesis which these three subjects research together. The aim of this study is to contribute to the literature about this subject. In the scope of the study was used Schwartz` Portrait Value Scale questionnaire to measure the value which a person owened. At the same time, using the corporate sustainability reporting guidelines which Global Reporting Initiative (GRI) formed, were created the questionaire to measure corporate sustainability strategies. The scale has been created from environmental, social and economic sustainability dimension and it is used to determine the sustainability of the business strategy. Questionnaires were shared with 82 sustainable company in Turkey and with 200 employees and has got completely answers. The datas obtained from the study results, the Schwartz` value dimensions are more appropriate with coorporate sustainable manager and which sustainable strategy applied has been identified and sustainability values were determined. The results obtained in this study, almost the dimensions related to Managerial Values seen to be independent from all forms of the sustainability strategy. However, from results were reached that financial, social dimensions aren`t independent with security dimension. At the same time, the compliance dimension isn`t independent with financial and social dimension and traditional dimension with the social dimension and finally hedonism isn`t indepent from the financial dimension.