Handan İpekçi sineması'nda temsil
Representation in Handan İpekçi's cinema
  1. Tez No: 437225
  2. Yazar: MÜCAHİT ALKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KIREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Handan İpekçi, Anlatı, Temsil, Otorite
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma, doksanlı yıllardan itibaren Türkiye'de üretilen filmler içinde hepimizi ilgilendiren, içinden geçtiğimiz dönemin önemli politik ve güncel gelişmelerine mesafeli bir hassaslıkla ve cesurca eğilen bir kadın yönetmen olarak Handan İpekçi Sinemasına daha yakından bakmayı amaçlamaktadır. Handan İpekçi sinemasını oluşturan siyasal, ekonomik, kültürel ve sinemasal ortamın etkisi değerlendirilirken yönetmenin kendi sinemasal deneyimi üzerine belirttiği görüşler de dikkate alınmıştır. Handan İpekçi'nin ürettiği filmlerin anlatısal ve sinemasal özelliklerinin doksanlı ve iki binli yılların kültürel ortamı içindeki yerini anlamaya odaklanan bu çalışmada, yönetmenin filmlerindeki farklı kimliklere ait temsiller, olay örgüleri, zamanın, mekânın kullanılma biçimleri ve yineleyen tematik özellikler birlikte ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This article aims to explore Handan Ipekci's movies as an example of the social, historical and political reflections of Turkey's most important events and discussions from eighties to today. Ipekci is accepted as an important figure as a woman director, because of her cinematographic journey, personal experiences and film productions in Turkey's movies throughout 1990's and 2000's. Especially her movies have the courage to display important topics in Turkey in an objective way, such as 12 September Military Coup etc. Personally, her cinematic journey gives us opportunity to observe the relation between films and social, historical and political facts and ideas in the context of Turkish Cinema. In that context this study aims to analyze Ipekçi's movies in terms of representation, narrative and cinematograhic details together with her personal experiences. KeyWords: Turkish Cinema, Handan Ipekci, Narrative, Representation, Authority.