Fârâbî'de ideal insan
The i̇deal human being for Fârâbî
  1. Tez No: 437261
  2. Yazar: NURFADİYE KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fârâbî, İlk-Başkan, ideal insan, peygamber, filozof, felsefe, din, Fârâbî, first president, ideal human, prophet, philosopher, philosophy, religion
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Büyük sistem filozofu olarak bilinen Ebu Nasr el-Fârâbî'nin ideal insan olarak belirlediği kişi, erdemli şehrin kurucusu olarak bilinen İlk-Başkan'dır. Fârâbî ideal insanı belirlerken Hz. Muhammed'i göz önünde bulundurmaktadır. Çünkü İlk-Başkan'ın özelliklerine baktığımızda onun hem filozof hem de peygamber olması gerektiğini görmekteyiz. Nitekim Fârâbî felsefesinin en yüksek noktasında filozof, peygamber ve İlk-Başkan'ı bir ve aynı kişi olarak kabul etmektedir.
Özet (Çeviri)
Abu Nasr al-Fârâbî, known as the philosopher of great system, determines the ideal human as the first founder President of the virtuous city. When determining the ideal human being, Fârâbî considered Hz. Muhammed. When we look at the features of the first President, it make sense that he should not only be a philosopher but also a prophet. Fârâbî accepts the philosopher, the prophet and the first President as the same person in his philosophy.