Mantık ve Varoluş'tan Bin Yayla'ya: Gilles Deleuze'ün düşüncesinde fark felsefesinin kuruluşu ve siyaset felsefesinin özerkliği
From logic and existence to a thousand plateaus: Construction of philosophy of difference and autonomy of political philosophy in the thought of Gilles Deleuze
- Tez No: 437270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MURAT AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gilles Deleuze, Fark Felsefesi, Siyaset Felsefesi, İçkinlik, Ontoloji, Gilles Deleuze, Philosophy of Difference, Political Philosophy, Immanence, Ontology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu tez 20. Yüzyıl Fransız felsefi momenti içerisinde yapısalcılık sonrası düşünürlerden olan Gilles Deleuze'ün fark felsefesi ve Félix Guattari ile tanışması sonrası birlikte kaleme aldıkları eserlerle beraber, çalışmalarını yoğunlaştırdığı siyaset felsefesi üzerinedir. Tez, Deleuze'ün ilk döneminde felsefeye dair ele aldığı eserleri ve çalışmaları ontoloji açısından izlemeyi, Kapitalizm ve Şizofreni adlı eseri siyaset felsefesinin kendi kavramlarıyla analiz etmeye çalışır. Bu bağlamda Deleuze'ün siyaset felsefesi ile ontoloji arasına mesafe koyar. Tezin ilk bölümünde, yoğun felsefi çalışmaların olduğu 20. Yüzyıl Fransız felsefi momenti katedilerek, Deleuze tarihsel bağlamı içine oturtulmaya çalışılacaktır. Devamında ana sorunsal olan“özne”üzerine süregiden tartışmada mezkûr felsefi iklimin düşünsel kaynaklarından farklı bir isme yönelen Deleuze'ün David Hume hakkında yazdığı monografi incelenecektir. Bilinci aşkın değil içkin referanslarla anlamaya çabaladığı filozof Immanuel Kant üzerine gerçekleştirdiği çalışmasının analizi ile sonlandırılacaktır. Tezin ikinci bölümü, Deleuze'ün fark felsefesinin ontolojik kuruluşu üzerinedir. Deleuze'ün yazdığı Henri Bergson, Friedrich W. Nietzsche ve Benedictus de Spinoza monografileri üzerinden, kendi adına felsefe yaptığı eserleri olan Fark ve Tekrar ile Anlamın Mantığı odak noktaları haline getirilerek fark felsefesinin ontolojik statüsü belirlenecektir. Tezin üçüncü bölümünde ise Kapitalizm ve Şizofreni adını alan eseri oluşturan Anti-Ödipus ve Bin Yayla adlı ciltleri takip edilerek Deleuze'ün siyaset felsefesi incelenecektir. Deleuze'ün felsefe çalışmalarından aldığı ilhamla devşirdiği kavram setini siyaset felsefesi adına nasıl analiz çerçevesi oluşturduğu soruşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
This master thesis in on philosophy of difference of Gilles Deleuze, one of the post-structualist thinkers in 20th century French philosophical momentum and on philosophy of politics he concentrated on, along with the work he indited together with Felix Guattari after meeting him. This thesis tries to track the works Deleuze handled regarding philosophy in his early period in terms of ontology and analyze the Capitalism and Schizophrenia with political philosophy's own concepts. In this context, it puts some distance between political philosophy of Deleuze and ontology. In the first chapter, traversing the 20th century French philosophical momentum during which intensive philosophical works took place, Deleuze will be placed in historical context. Subsequently, the monograph on David Hume that Delueze, who headed towards a different name from the aforementioned philosophical climate's intellectual sources in the ongoing disputes on the subject which is the main problematic, will be examined. It will be ended with the analysis of the work on Immanuel Kant whom he tried to understand the conscious not with transcendental references but with intrinsic ones. The second chapter of the thesis is on the ontological formation of Deleuze's philosophy of difference. From the monographs Deleuze wrote on Henri Bergson, Friedrich W. Nietzsche ve Benedictus de Spinoza, ontological status of his philosophy of difference's will be determined by bringing the Difference and Repetition and The Logic of Sense, in which he philosophized in his own name, into focal points. In the third chapter, the political philosophy of Deleuze will be examined from the Anti-Oedipus and A Thousand Plateaus volumes, which constitute Capitalism and Schizophrenia. It will be inquired how the set of concepts that Deleuze assembled with the inspiration he got from philosophical workings, formed an analysis frame in the name of political philosophy.