Nesefî tefsirinde Müşkilu'l Kur'an
Al-mushkil al-Qur'an in the exegesis of al_Nasafî
  1. Tez No: 437311
  2. Yazar: MEHMET AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nesefî, Medârik, Müşkil, the Qur'an, Tafsir, al-Nasafî, Madarik, Mushkil
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Medârik metninin en önemli hususiyeti, içinde bulunduğu çağın tarihsel, sosyolojik ve psikolojik durumlarını metnin yazılma amacına hizmet edecek şekilde kelâmi ve felsefî perfspektiften ele almasıdır. Bununla birikte mezhepler arası tartışmaları haiz müşkil olarak ele alınabilecek ayetlerin derinlemesine mülahaza edildiği naklin yanısıra aklî delillere başvurarak çözümlemelerin yapıldığı spesifik bir metindir. Çalışmamızın amacı olan müşkil bağlamındaki mülahazar literatürden kıyasla farklılıklar arz etmekle birlikte, kimi zaman dil çözümlemeleri, kimi zaman bağlam, kimi zaman da tarihsel bilgiler açısından değerlendirmelerle tezatlıklar izale edilmektedir. Tez giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde literatürle ilgili kavramlar, müşkili gidermede müfessirin kullandığı yöntemler, müfessirin hayatı ve eserleri, ele alınmaktadır. Birinci bölümde Kur'an'da önceki gelenekler hakkında çelişkili görünen bilgiler, ikinci bölümde kıssalarda ortaya çıkan çelişkiler, üçüncü bölümde soyut kavram ve durumların açıklanabilirliği, dördüncü bölümde eş-anlamlılık ve eş-seslilik açısından çelişkiler, beşinci bölümde aynı konudaki cümlelerin anlamca çelişmesi konuları müşkil bağlamında mütalaa edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The exegesis of al-Nasafî presents the historical, sociological and psychological situations of its own time from the theological and philosophical perspective. Besides this commentary deals with reports on the mushkil verses concerning the discussions between Islamic sects and on the other hand it analyses the verses basing on the rational evidences. The explanations on the mushkil verses in this tafsir are different from the earlier literature. This commentary, Madarik, elucidates the relevant verses grounding on the linguistics analysis, context and the historical records. This dissertation consists of an introduction and five chapters. The introductory chapter explains the concepts on the literature, the method used by the exegete (mufassir) to elucidate the mushkil verses and the life and works of the exegete. The first chapter seemingly contradictory statements in the Qur'an regarding past traditions. The second chapter deals with contradictions in the narrations. The third chapter analyses the abstract concepts and the explainability of the situations. The forth chapter focuses on the contradictions in the framework of synonymy and homophony. The fifth chapter discusses the verses on the same subject in the context of mushkil.