Orijin ülke imajı ve sosyal medya faaliyetlerinin müşteri değeri aracılığıyla satın alma niyeti ve sadakat eğilimine etkisi
Effects of country of origin image and sociam media marketing activities on customer equity, purchasing intention and loyalty intention
- Tez No: 437312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY SABAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Country of Origin Image, Social Media Marketing Activities, Customer Equity, Loyalty Intention, Purchase Intention
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada sosyal medya kullanıcılar ile ilişkili olan işletmenin müşteri sermayesinin sürükleyicileri olarak bilinen marka sermayesi, değer sermayesi ve ilişkisel sermayesini etkileyen önemli faktörler üzerinde araştırılmıştır. Sosyal medya ortamında orijin ülke imajı ve algılanan sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin müşteri sermayesinin sürükleyicileri üzerindeki etkisi, müşteri sermayesi sürükleyicilerinin müşteri satın alma niyeti ve sadakat eğilimi üzerindeki etkisini inceleyerek, işletmelerin pazarlama performasını yükseltmek için ne tür pazarlama çabalarına odaklanması gerektiği vurgulamak çalışma amacını oluşturmaktadır. Sosyal medya kullanıcılar üzerinde anket uygulanmıştır, toplanan veriler üzerinde doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli analizi yapılarak hipotezler test edilmiştir. Araştırma sonucuna göre sosyal medya pazarlama faaliyetleri ve orijin ülke imajının sosyal medya kullanıcılara ilişkin müşteri sermayesinin sürükleyicileri üzerinde pozitif etkisi olduğu, müşteri sermayesi boyutları müşterilerin satın alma niyetine ve sadakat eğilimine pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Orijin ülke imajı, Sosyal Medya Pazarlama Faaliyetleri, Müşteri Sermayesi, Sadakat Eğilimi, Satın Alma Niyeti
Özet (Çeviri)
This research is to examine the factors effects on customer equity drivers which that brand equity, value equty and relationship equity on social media user. It has been studied that country of origin image and perceived social media marketing activities have positive effecs on the drivers of customer equity, customer equity drviers hav positive effects on loyalty intention and purchase intention in social media context, try to clarify that what marketing efforts companies have to focus on in order to improve marketing performances. Survey questionair have been conducted among social media users, Confirmatory Factor Analysis and Structural Equation Modeling has been employed to test proposed hyphotesis. The result indicated that country of origin image and perceived social media marketing activities have positive effects on customer equity drivers, while customer equity drviers have positive effects on purchase intentions and loyalty intentions of social media users.