Belediye çalışanlarının psikolojik yıldırma ile güdülenme düzeyleri arasındaki ilişki (Mersin ili örneği)
The levels of relationship between municipal employees mobbing and motivation (Mersin's sample)
- Tez No: 437378
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA SEMA BENGİ GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik yıldırma, psikolojik taciz, güdü, belediye personeli, mobbing, psychological harassment, motivation, municipal staff
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Psikolojik yıldırma iş yaşamında var olan en yaygın tehlikelerden biridir. Psikolojik yıldırmanın yaşandığı ortamlarda güdülenme düzeyinde ve iş veriminde düşüş olmaktadır. Ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olan iş yerinde psikolojik yıldırma olgusunun zararları bireyle başlayıp toplumu etkisi altına almaktadır. Bu çalışmada da Mersin ili Akdeniz Belediyesi personelinin iş yaşamında karşılaştıkları psikolojik yıldırma ve güdü ilişkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışanların psikolojik yıldırmaya ne sıklıkta maruz kaldıklarını belirlemeye yönelik“Olumsuz Davranış Ölçeği”ve güdü düzeylerini belirlemeye yönelik Mc“Clelland'ın”Güdülenme Testi uygulanmıştır. Araştırma evreni Mersin ili Akdeniz Belediyesi merkez binadaki 206 personel olup çalışmaya katılan 177 işgörene uygulanan anketten 131 tanesine geri dönüş sağlanmış, elde edilen değerler analiz edilmiş, çalışmada elde edilen veriler sonucunda çeşitli öneriler geliştirilip çalışma sonuçlandırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre psikolojik yıldırmanın alt boyutu olan“işe yönelik psikolojik yıldırma”ile güdünün alt boyutları olan“ilişki, güç ve başarı”arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişki bulunmuştur.“İş yüküne dönük psikolojik yıldırma”ile güdünün alt boyutları olan“ilişki, güç ve başarı”arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü;“kişiliğe yönelik psikolojik yıldırma”ile güdünün alt boyutu olan ilişki arasında anlamlı ve negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir.“Dışlanmaya yönelik psikolojik yıldırma”ile güdünün alt boyutu olan ilişki arasında anlamlı ve negatif yönlü ilişki bulunurken, güdünün diğer alt boyutları olan güç ve başarı ile dışlanmaya yönelik psikolojik yıldırma arasında ise istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Yapılan analiz sonucunda çalışanların kıdem yılları ile güdünün alt boyutları olan başarı ve ilişki ihtiyacı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yokken, güdünün diğer alt boyutu olan güç ihtiyacı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most common problems in today's business life is psychological harrasment. It is seen that the motivation level and business efficiency is decreasing in the working environments where psychological harrasment are taking place. The negative effects of psychological harrasment on individuals in turn do affect the society. The objective of this study is to determine the relationship between the motivation and the mobbing that might have been experienced by the Akdeniz municipality staff in Mersin. To achieve this objective“negative behavior scale”test was used to determine how often the staff experiences mobbing the and Mc“Clelland's Motivation Test was used to determine the level of motivation of the sample. The survey was conducted in a 177-staff sample. According to the findings of the research there is a statistically meaningful and negative relationship between the ”mobbing by work“ subdimension of psychological intimidation”and the“relationship, power and success”subdimensions of motivation. The same type of relationships (statistically meaningful and negative) were also identified between“mobbing by workload”and the“relationship, power, success”subdimensions of motivation and“mobbing towards the personality”and the“relationship”subdimension of motivation. In addition, there is also a meaningful and negative relationship between“mobbing by discrimination”and the“relationship”while there is no statistically meaningful relationship between the“mobbing by discrimination”and the“power and success”subdimensions of motivation. On the other hand, the results showed that there was no statistically meaningful relationship between the seniority of the staff and the“success and relationship”, there is a statistically meaningful relationship between the seniority and the power.