Cezaevi hükümlülerinin. ruhsal belirtileri ve stresle başa çıkma tarzlarının incelenmesi
The examination of the relationship between stress coping styles and mental symptom levels among prison convicts
- Tez No: 437379
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU YAZGAN İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hükümlü, Cezaevi, F Tipi Cezaevi, Açık Cezaevi, Ruhsal Belirti, Stresle Başa Çıkma, Prisoner, psychiatric symptoms, prison, style of coping with stress, F Type High Security Prison, Closed Prisons
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezin hazırlanmasındaki amaç cezaevinde bulunan hükümlülerin ruhsal belirtileri ve stresle başa çıkma tarzları incelenmiştir. Araştırma Adana ili Sarıçam ilçesindeki Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Adana Açık Ceza İnfaz Kurumlarında 18- 65 yaş arası hükümlü bireylerden elde edilen bilgiler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre somatizasyon ile kendine güvenli yaklaşım arasında negatif yönlü, çaresiz yaklaşım alt boyutu arasında pozitif yönlü; obsesif-kompülsif alt boyutu ile çaresiz yaklaşım arasında pozitif yönlü, iyimser yaklaşım arasında pozitif yönlü, sosyal destek yaklaşımı arasında pozitif yönlü; kişiler arası duyarlık alt boyutu ile iyimser yaklaşım arasında pozitif yönlü, sosyal destek arama yaklaşımı arasında pozitif; kişiler arası duyarlık ile iyimser yaklaşım arasında pozitif yönlü, sosyal destek arama yaklaşımı arasında pozitif yönlü; anksiyete ile çaresiz yaklaşım arasında pozitif yönlü, iyimser yaklaşım arasında pozitif yönlü ve sosyal destek arama yaklaşımı arasında pozitif yönlü; öfke-düşmanlık ile çaresiz yaklaşım arasında pozitif yönlü, iyimser yaklaşım arasında pozitif yönlü; fobik anksiyete ile kendine güvenli yaklaşım arasında negatif yönlü; paranoid düşünce ile çaresiz yaklaşım arasında pozitif yönlü, sosyal destek arama yaklaşımı arasında pozitif yönlü; psikotizm ile çaresiz yaklaşım arasında pozitif yönlü, sosyal destek arama yaklaşımı arasında pozitif yönlü; ek maddeler (uyku, iştah bozukluğu ve suçluluk) ile çaresiz yaklaşım arasında pozitif, iyimser yaklaşım arasında pozitif yönlü ilişkiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of thesis is to examine the relationship between stress coping styles and mental symptom levels among prison convicts. Research Adana pine Adana F Type High Security Prison in the district and Adana Closed Prisons Open in 18- 65 years of age was conducted with information obtained from convicted individuals. According to the research findings, there is a relationship between somatization and self-esteem in a negative way; subscale helpless approach in a positive way; between obsessive-compulsive subscale and helpless approach in a positive way; optimistic approach in a positive way; social support approach in a positive way; between interpersonal sensitivity subscale and optimistic approach a positive way; between social support calls approach in a positive way; between interpersonal sensitivity and optimistic approach in a positive way; between social support calls approach in a positive way; between anxiety and helpless approach in a positive way; between optimistic approach in a positive way; between social support calls approach in a positive way; between anger-hostility and helpless approach in a positive way; between optimistic approach in a positive way; between phobic anxiety and self-esteem approach in a negative way; between paranoid thoughts and helpless approach in a positive way; between social support calls in a positive way; between psychoticism and helpless in a positive way; between social support calls in a positive way; between additional substances (sleep, appetite disorder and criminality) and helpless approach in a positive way; the optimistic approach in a positive way.