Dış ticarette uyuşmazlıkların çözüm yolu olarak uluslararası ticari tahkim
Foreign trade remedy of disputes in international commercial arbitration
- Tez No: 437377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNAY KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: DıĢ Ticaret, Tahkim, UyuĢmazlık, Türkiye'de DıĢ Ticaret, Foreign Trade Arbitration, Disputes, International Trade in Turkey, International Commercil Arbitration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dış ticarette,ihracat ve ithalat işlemlerine başlamadan önce taraflar kendilerini oluşabilecek risklere karşı korumak amacıyla aralarında sözleşme yapmaları gerekmektedir.Bu sözleşme tarafların hak ve yükümlülüklerini,malların ne şekilde taşınacağını,ödemenin ne şekilde yapılacağını,taraflar arasında oluşabilecek anlaşmazlıkların ne şekilde çözüme kavuşacağı bu sözleşmede yer almalıdır. Çalışmanın inceleme konusu olan uluslararası ticari tahkim müessesesini,oluşabilecek ticari uyuşmazlıklarda uluslararası ticari tahkimin rolü ve fonksiyonu incelenecektir. Buna istinaden,çalışmanın ilk bölümde dış ticaretin tanımı,amaçları,türleri,yararları ve Türkiye'nin dış ticaretinde yaşanan gelişmelerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde uyuşmazlık kavramı,özellikleri,nedenleri ve çözüm yollarına değinilmiştir.Üçüncü bölümde ise uyuşmazlıkların uluslararası tahkim yolu ile çözümlenmesine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In foreıgn trade,prior tor export and import the parties have to deal with some requirement or agreement between them to contract in to protect themselves against risks that may be occurred.The rigts and obligations of the contracting parties, what manner or benefits to be moved,what the payment will be necessary,in what way ofthe disputes that may arse the conflict between the parties,namely all of those should be included in this agreement. Internatıonal commercial arbitration is sort of institution to which the examination of the study of international commercial arbitration in commercial disputes tahat may examine the role and function. Accordingly,the definition of foreign trade in the first part f the study,objectives,types,and benefits were discussed developments in Turkey's foreign trade. In the second section mismatch concepts,characteristics,causes,anad their solutions were discussed.In the third part it is about the resolution of disputes by international arbitration