Küresel rekabet ortamında otomotiv pazarlama sektöründe faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge ve inovasyon algıları üzerine bir çalışma: Mersin örneği
On the perceptions of innovation or Ar-Ge of marketing companies operating in the automotive industry in the global competitive environment:Mersin example
  1. Tez No: 437380
  2. Yazar: TUNCAY KANTOS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN ELBEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Küresel Rekabet, Teknoloji, Araştırma-Geliştirme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnovasyon Latince bir kelime olan innovatus'tan türetilmiştir. Sosyal, kültürel ve idari hayatta yeni yöntemlerin ve tarzların kullanılmaya başlanması manasına gelmektedir. Ar-Ge kavramı küresel pazardaki tüm sektörler için önemli bir kavram olmasıyla birlikte, otomotiv sektörü gibi değişime ve yeniliğe sürekli açık olan bir küresel sektör için de hayati öneme haiz bir kavram olduğu değerlendirilmektedir. Özellikle büyük otomotiv firmalarının son yıllarda yaptıkları Ar-Ge harcamaları incelendiğinde, sektör için Ar-Ge ya da inovasyonun giderek önem kazandığı açıkça görülmektedir. Bu çalışma ile küresel rekabet ortamında Ar-Ge ve inovasyon algısı, otomotiv pazarlama sektörü örnek alınarak irdelenmiştir. Araştırma konusu irdelenirken, Mersin ilinde faaliyet gösteren otomotiv pazarlama firmaları üzerinden özel sektörün ve Türkiye örneği üzerinden de ülkemizin son yıllardaki Ar-Ge ve inovasyon algıları incelenmiştir. Bahse konu incelemeleri desteklemek için, Mersin ili evren olarak, bu ildeki otomotiv bayileri ile Mersin Teknopark ise örneklem alınarak iki adet mülakat çalışması icra edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, ulusal ve uluslararası araştırmaların sonuçları dikkate alınarak, küresel rekabet bağlamında, ülkemizin ve ülkemizdeki otomotiv pazarlama firmalarının Ar-Ge ve inovasyon algılarını, Mersin örneği üzerinden incelemektir.
Özet (Çeviri)
Innovation is derived from the Latin Word inovatus. It means the beginning of the us age of new methods and styles in cultural, social and official life. While research-development is an important concept in all the fields in the industrial bazaar, it becomes strategically important especially in the automotive sector, which is a global industry constantly open to change and innovation. Especially, when the expenditures of big automotive firms on research-development are examined, it is evident that research-development or innovation has become increasingly important for the sector. In this the sis, the perception of innovation or Ar-Ge in the global competitive environment is examined in automotive marketing sector as an example. In examining this, through the marketing companies operating in the automotive industry in Mersin province, the perception of innovation or Ar-Ge of both the private sector and also in general our country are examined. Mersin province is chosen as our universe and all the aoutomotive marketing districts in Mersin and Mersin Teknopark are chosen as our sample. Two interviews are conducted for the research. The aim of this the sis is to examine the perception of innovation of marketing companies operating in the automotive industry in Turkey through the example of Mersin Province in the global competitive environment by taking into consideration of research conducted both in Turkey and internationally. KeyWords:Innovation, Global Competition, Technology, Research-Development