Restoranlarda turistik ürün olarak yöresel yemeklerin kullanımı: Datça örneği
The use of local dishes as touristic product in the restaurants: The sample of Datça
- Tez No: 437382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDAN BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turistik Ürün, Yöresel Mutfak, Yöresel Yemek, Datça, Touristic Product, Local Dish, Local Cuisine, Datça
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliğiyle Dünya mutfakları arasında ilk üç sırada yer aldığı bilinmektedir. Yöresel yemeklerin turistik ürün olarak kullanılması, Türk turizmini“Deniz, Kum, Güneş”ekseninden çıkartarak turizmin 12 aya yayılmasını sağlayacak önemli bir konudur. Yöresel yemeklerin turistik ürün olarak restoranlarda kullanılması hem yerel kalkınmaya hem de o bölgenin tanıtılmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Datça'da bulunan restoranların yöresel yemekleri turistik ürün olarak kullanım durumunun saptanmasıdır. Çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Veriler iki aşamada toplanılmıştır. İlk aşamada Datça'nın yöresel yemeklerini tespit etmek amacıyla yerel halk ile görüşülmüştür. İkinci aşamada ise tespit edilen yöresel yemeklerin restoranlarda kullanımı araştırılmıştır. Araştırma Datça'da menülerinde yöresel yemek sunan 48 işletmeden seçilen 20 işletmeyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; restoranların özelliklerine göre değişmekle birlikte çoğunlukla mevsime uygun olarak yöresel yemeklerin bazıları turistik ürün olarak kullanılmaktadır. Bunlar çoğunlukla salata ve mezeler, zeytinyağlılar ve deniz ürünleri yemekleridir. Yöresel yemekleri öncelikli ve ağırlıklı olarak yerli turistler tercih etmektedir. Tercih etme sebeplerinin başında“merak ve sıra dışı olması”faktörleri yer almaktadır. Aile işletmesi olan katılımcıların yöresel yemekleri hazırlama ve sunumunda herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları, sorun belirten katılımcıların ise en fazla kalifiye personel sıkıntısı yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca malzeme tedariki, yöresel yemeklerin hazırlanma süresi ve emek gerektirmesi ile pazarlamadan kaynaklı problemler katılımcıların yaşadıkları zorluklar arasındadır. Yöresel yemeklerin tanıtımında restoranların basılı reklamdan ziyade sosyal medya reklamlarına yöneldikleri görülmüştür. Datça yöresel yemeklerinin tanıtımında ilçede daha önce yapılan yöresel ürün festivallerinin tekrar yapılması; hem Datça'nın hem de yöresel yemeklerin tanıtılmasında faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca turizm alanında ortaöğretim ve lisans eğitimi veren kurumlarda Türk Mutfak Kültürü, Yöresel Yemekler ile ilgili uygulamalı eğitimlerin verilmesi ve yörelere özgü kültür envanterlerinin hazırlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish cuisine, with its rich variety of food and beverages, has taken place among the top three world cuisine. Rather than its recognition“Sea, Sand, Sun”, offering local food as a touristic product in restaurants will spread tourism seasons to 12 months in Turkey and it will contribute to both local development and promotion of regions. In this context, the aim of this paper is to investigate the use of local dishes as a touristic product in restaurants located in Datça. In the study, a qualitative research approach, face to face interview method was employed. Data was collected in two stages. In the firs stage, an interview wa taken place with local people in order to determine the Datça's local dishes and then, in the second stage, the use of determined local dishes in the restaurant was investigated. The research was carried out with 20 of 48 restaurants whose offer local dishes in their menu in Datça. The data has been collected in two stages; the first stage was carried out with the local people in October 2015,the second stage was performed with the restaurants in January 2016 from Datça, the district of Muğla. The research was carried out with 20 bussiness organizations selected from 48 operating companies in Datça serving local dishes in their menu. According to the results of the research, some of the local foods are mostly used as touristic products in accordance with the season while changing through the properties of the restaurants. These are generally salads and appetizers, olive oil dishes and sea products. Local dishes are preferred primarily and manly by the domestic tourists. The primary reason to prefer are the factors of being“curious and unusual”. The participants who have family businesses encounter no problem while preparing and serving the local dishes, whereas the participants who are stating problem are determined to confront shortage of qualified personel. In adition, meterial supply, the preparation period of local dishes and requirement of effort and marketing problems are among the challenges faced by the participants. The participants of advertising have been seen to tend towards social media ads rather than print ads. It is thought to be useful to organize local product festivals in the district in the promotion of both the region of Datça and local dishes. Also, in the institutions of secendary and undergraduate education in the field of tourism, giving practical training about Turkish Cuisine Culture, Local Dishes and preparing indigenous cultural inventories are suggested.