Koblandı Batır, Alpamış ve Köroğlu destanlarının Kazak versiyonunun halk bilimsel açıdan incelenmesi
- Tez No: 437386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ABBAS ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkleri, Halk Bilimi, Destan, Motif, Kazakh Turks, Folklore, Epic, Motif
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 507
Özet
Destanlar, ulusların, özellikle tarih yazımının henüz oluşmadığı dönemlerine ışık tutmaları bakımından önemlidirler. XX. yüzyılın ilk yıllarına kadar yaylak kışlak hayatı yaşamış olan Kazak halkı, sözlü kültür ürünlerini uzun yıllar boyunca hafızasında muhafaza etmiştir. Kazaklar arasında günümüzde bile hala sözlü kültür geleneği canlılığını korumaktadır. Kazak Türkleri arasında sözlü kültürün en önemli miraslarından bir tanesi de destandır. Destanlar bir halkın tarihini, kültürünü ve duygularını anlatan en güzel halk edebiyatı türlerindendir. Destanlar ulusların tarih sahnesine çıkışlarını, komşularıyla olan ilişkilerini ve kendi kültür dokularını oluşturan değerleri anlamak bakımından da önemli kaynaklardır. Kazaklarda destan anlatıcılığı geleneği yaygındır. Kazakistan'da destan anlatıcılarına cırav denir.“Koblandı Batır, Alpamıs ve Köroğlu Destanlarının Kazak Versiyonunun Halk Bilimsel Açıdan İncelenmesi”adlı dört bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde destan nedir, Türk destanları ve onlar üzerine yapılan çalışmalara değindik. Birinci bölümünde Kazak folklorunun dönemlerinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde Kazak destan geleneği ve Kazak destanlarında zaman ve mekân hakkında bilgi ve Köroğlu, Alpamıs ve Koblandı Batır destanlarının olay örgüsünü ve özetini verilmektedir. Üçüncü bölümde Kazak destanlarında şekil, tür ve üsluptan bahsettik. Son bölüm olan dördüncü bölümde destanların tahlil ve incelemelerini yaptık. Yaptığımız bu çalışma ile Türk Dünyası destanlarındaki halk bilimi ve destan motifi çalışmalarına katkı sağlamayı umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Epics are important as they set light especially to the periods when dates were not determined. Having lived in the summer pastures and winter quarters till XX. century, Kazakhs kept the heritages of their oral culture in mind for a long time of period. The tradition of verbal culture has contemporarily kept its aliveness among Kazakhs. One the most important heritages of verbal culture among the Kazakh Turks is“Epic”. Epics are of the most elegant folk literature kinds that explains the history, culture and emotions of a society. They are important sources in terms of understanding the appearance of nations in history, their relations with their neighbors and the values constituting their cultural structure. The tradition of epic narrating is common in the Kazakh society. Epic narrators are called“cırav”in Kazakhstan. In the introduction part of our four-part study called“The Folkloric Analysis of the Kazakh Versioned Koblandi Batir, Alpamis and Koroglu Epics”, we have touched on the definition of epic, Turkish epics and workouts on them. In the first part, the periods of Kazakh folklore are mentioned. In the second part, we have studied the tradition of Kazakh epics and have given information about the literal settings, the plot and the summary of Koblandi Batir, Alpamis and Koroglu Epics. In the third part, we have mentioned the form, type and style used in the Kazakh epics. In the fourth and final part we have made an analysis and investigation of these epics. By the help of this study we hope to make a contribution to the folkloric and epic motif studies in the epics of Turkish Literature.