Yat charter acentalarının rekabet stratejileri üzerine görgül bir araştırma: Güney Ege örneği
An empirical research on competitive strategies of yacht charter agencies: The case of South Aegean
  1. Tez No: 437387
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Turizm, İşletme, Marine, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yat turizmi, yat charter acentaları, rekabet stratejileri, kriz, Güney Ege, Yacht tourism, yacht charter agencies, competitive strategies, crisis, South Aegean Region
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küreselleşme eğilimleri günümüzde iş dünyası için rekabet stratejilerinin önemini bir kat daha arttırmıştır. Artık işletmeler, rekabet gücünü ellerinde bulundurarak rakiplerinin bir adım önünde yer alabilmek için hem doğru rekabet stratejisi geliştirmek hem de bu stratejiyi başarılı şekilde uygulamak zorundadır. Rekabet, hemen her sektördeki işletmeler arasında olduğu gibi denizcilik sektörü işletmeleri arasında da sürekli artmakta ve artan rekabet, işletmeleri sürekli doğru işler yapmak zorunda bırakmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma, işletmeler arası rekabetin yoğun olduğu yat charter acentalarının uyguladıkları rekabet stratejilerini Güney Ege Bölgesi özelinde incelemeyi hedeflemektedir. Çalışmada, öncelikle yat charter acentalarının uyguladıkları rekabet stratejilerini tanımlamak ve daha sonrasında rekabet stratejileri ile işletme performansları arasındaki ilişkiyi test etmek amaçlanmıştır. Son olarak, yat charter acentalarının mevcut ve geçmiş dönemlerdeki rekabet stratejilerini kıyaslayarak, sektörün içinde bulunduğu kriz ortamında işletme stratejilerindeki değişimi tahmin etmek amaçlanmıştır. Çalışmanın yöntemi niceldir ve araştırma verilerinin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada, tam sayım örnekleme yapılmış ve 73 adet anket toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, yat charter acentalarının farklılaştırma stratejilerini uygulama eğiliminin yüksek olduğu, buna karşın odaklanma stratejisini uygulamadığı tespit edilmiştir. Acentalar, kriz gibi olağanüstü durumlarda ise, maliyetleri düşürerek rekabet etmeye çalışmaktadır. Güney Ege yöresindeki yat charter acentalarının odaklanma stratejisini uygulamadığı belirlenmiştir. Paired t-testi sonuçlarına göre, acentaların geçmiş ve mevcut stratejileri karşılaştırıldığında, maliyet liderliği stratejilerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Son olarak yapılan regresyon analizine göre ise, maliyet liderliği stratejilerinin finansal performans üstünde anlamlı bir etkisi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The inclination towards globalization has increased the importance of competitive strategies in today's business world. Now enterprises have to develop the rightest competitive strategy and implement it in an efficient way so that they are able to be one step ahead of their competitors by gaining competitive power. This competition has been escalating among businesses in maritime sector as well as in other sectors and this increased competition leads businesses to do the right thing in a continuous way. In this regard, this research aims to present the examination of competitive strategies implemented by yacht charter agencies in which the competition among businesses is fierce within the sample of South Aegean Region. The aim of this research is firstly to define competitive strategies implemented by yacht charter agencies and secondarily to test the relationship between competitive strategies and business performances. Lastly, it is also aimed that by comparing present and past competitive strategies of yacht charter agencies, the change in business strategies during crisis affecting the whole sector could be revealed. The dissertation is a quantitative study and the questionnaire technique is used for data collection. In this study, complete sampling is applied and 73 questionnaires are obtained in total. The results of this study show that the inclination of yacht charter agencies towards implementing differentiation strategies is high while they do not implement any focus strategy. Agencies try to compete with one another by decreasing their costs during unusual times like crisis. It is determined that yacht charter agencies in South Aegean Region do not apply focus strategies. According to the results of Paired t-test, there is a statistically significant difference in cost leadership strategies when past and present strategies of agencies are compared. The results of regression analysis put forward that cost leadership strategies have a significant effect on financial performance.