Kadın futbolcularda gövde kuvvetinin sportif performansla ilişkisi
The relationship between core strength and sportive performance in woman soccer players
  1. Tez No: 437402
  2. Yazar: CEYDA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: kadın sporcu, futbol, gövde stabilizasyon kuvveti, izokinetik, sportif performans, female athlete, soccer, football, core strength, isokinetic, sportive performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, gövde stabilizasyon kas kuvvetinin kadın futbolcularda sportif performansla ilişkisini değerlendirmekti. Çalışmaya 36 (yaş ortalaması 16,58±1,13) profesyonel kadın futbol oyuncusu dahil edildi. Sporcular spor yapma süresine göre deneyimli (spor süresi ortalama 51,33±10,73 ay) ve deneyimsiz (spor süresi ortalama 6,39±2,03 ay) olarak iki grupta ele alındı. Sporcuların değerlendirilmesinde, gövde stabilizasyon kas kuvvet testleri (izokinetik dinamometre ile 60°/sn, 90°/sn, 120°/sn açısal hızlarda, ön abdominal güç testi, derin abdominal kas kuvveti) ve sportif testler (Y denge testi, dikey sıçrama testi, 20 m sprint testi, T-test, tek bacak çömelme testi) kullanıldı. Deneyimli sporcuların deneyimsizlere göre daha iyi performans gösterdikleri saptandı. Gövde kas kuvveti ile sportif performans arasındaki ilişkiyi incelemede tüm sporcular için korelasyon yapıldı. İzokinetik 60°/sn açısal hızda fleksör kas kuvveti ile posterolateral yöne uzanma mesafesi; dikey sıçrama mesafesi (r =,766); dikey sıçrama tepe güç (r =,657); 20 m sprint (r = -,714); T test (r = -,510) arasında korelasyon bulunmuştur. İzokinetik 60°/sn açısal hızda ekstansör kas kuvveti ile sıçrama mesafesi (r =,810) ve tepe güç (r =,643); 20 m sprint (r = -,629); T-Test (r = -,442) arasında korelasyon bulunmuştur. 90°/sn ve 120°/sn açısal hızlarda da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Ön abdominal güç testi sonuçlarında ise Y denge testinde sağ ayak üzerinde posterolateral yöne uzanma mesafesi, sıçrama mesafesi (r =,841) ve tepe gücü (r =,737), 20 m sprint testi (r = -,683) ve T-Test ile (r = -,574) korelasyon bulunmuştur. Sonuçta, gövde kas kuvveti ile sporcuların özellikle anaerobik güç, çeviklik ve hız performansları arasında ilişki bulunmuştur. Bu nedenle gövde kas kuvvetinin geliştirilmesiyle sporcuların performanslarının artacağı görüşüyle kadın futbol takımlarında gövde stabilizasyon kuvvetine yönelik eğitim protokollerinin antrenman programları içine dahil edilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to search the relationship between core strength and sportive performance in professional woman soccer players. Thirty-six (mean age 16.58±1.13 years) professional woman soccer players were included in this study. According to their sports duration, the athletes were divided into two groups; experienced (mean sports duration 4.27±0.89 years) and unexperienced (mean sports duration 0.58±0.20 years). In the assessment of the athletes core strength tests (isokinetic dynamometer at 60°/s, 90°/s, 120°/s velocities, front abdominal power test, deep abdominal muscle contraction) and sportive tests (Y balance test, vertical jump test, 20 m sprint, T-test, one leg squat) were used. Experienced soccer players showed greater performance than unexperienced players. The analysis of the correlation between core strength and sportive performance was made for all athletes. The correlation between isokinetic flexor muscle strength at 60°/s velocity and posterolateral reach distance on right foot at Y balance test; vertical jump distance (r =.810); vertical jump peak power (r =.643); 20 m sprint (r = -.629); T test (r = -.442) were determined. The correlation between isokinetic extensor muscle strength at 60°/s velocity and vertical jump distance (r =.766); vertical jump peak power (r =.657); 20 m sprint (r = -.714); T test (r = -.510) were determined. For isokinetic flexor and extensor muscle strength at 90°/s and 120°/s velocities similar results were obtained. The correlation between front abdominal power test and posterolateral reach distance on right foot at Y balance test; vertical jump distance (r =.841); vertical jump peak power (r =.737); 20 m sprint (r = -.683); T test (r = -.574) were determined. Summary, the correlations between core strength and anaerobic power, agility, speed were found. Thus, the performances of the athletes will be greater with improvement of the core strength. The training protocols aiming for core strength should be included into training programs of woman soccer players.