The effects of training on cardiac surgery intensive care nurses' knowledge related to pressure ulcers preventive interventions and the pressure ulcers development among cardiac surgery patients
Eğitimin kalp damar cerrahisi yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin basınç ülserlerini önlemeye ilişkin bilgileri ve kardiyak cerrahi hastalarında basınç ülserlerinin gelişimine etkileri
  1. Tez No: 437422
  2. Yazar: BAHRAM GHADEI SHADBAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK SERPİL TALAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Hemşirelik, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cardiac surgery patients and nurses, training preventive pressure ulcers, pressure ulcers rate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Shabad Ghaderi, Bahram. Eğitimin Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitelerinde Çalışan Hemşirelerin Basınç Ülserlerini Önlemeye İlişkin Bilgileri ve Kardiyak Cerrahi Hastalarında Basınç Ülserlerinin Gelişimine Etkileri. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2016. Bu yarı deneysel çalışmanın amacı basınç ülserini önlemeye ilişkin yapılan eğitim sonrası kardiyak cerrahi hemşirelerinin basınç ülserini önlemeye ilişkin bilgi ve uygulamalarına ve hastalarda basınç ülserleri oranına etkisini belirlemekti. Bu çalışma, İran Tabriz'de Shahid Madani Kalp Hastanesi'nde iki Kardiyak Yoğun Bakım Ünitelerinde (KYBÜ) Mart-Haziran 2015 tarihlerinde yapıldı. Çalışmanın örneklemini kardiyak cerrahi işlem geçiren ve KYBÜ1 (müdahale gurup) ve KYBÜ2 (kontrol grubu) kabul edilen gönüllü 334 hasta ve bu ünitelerde çalışan gönüllü 54 hemşire oluşturdu. Veriler dört form (Hastaların ve Hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri, Pieper'in Basınç Ülseri Bilgi Testi ve Hemşire Pratiği kendi kendini değerlendirme formu) ile toplandı. Çalışmanın ön-test (bilgi ve uygulama formları) yapıldıktan sonra, girişim gurubundaki hemşirelerin hepsine basınç ülserini önleme ile ilgili eğitim (iki kez, 120 dakikalık dersler) verildi ve sonrasında son-test uygulandı. Eğitim seanslarından sonra, veri toplama süreci gerekli hasta sayısına ulaşıncaya kadar devam etti. Verilerin analizleri yüzdelik, t-test Kruskal-Wallis Test kullanılarak yapıldı. Bu çalışmanın bulguları eğitimin basınç ülserini önleme ve kontrolüne ilişkin hemşirelerin bilgi ve uygulamalarını arttırdığını göstermiştir ve müdahale ve kontrol gurubu arasında fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=.000). Buna ilave olarak, müdahale ve kontrol guruplarındaki basınç ülseri sıklığı arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p = 0.041) ve basınç ülseri sıklığı kontrol gurubunda girişim gurubundan daha yüksek bulundu. Bu bulgulara bakıldığında, hemşirelerin basınç ülseri ile ilgili bilgi ve uygulamaları arttırdığı ve kardiyak cerrahi hastalarında basınç ülseri sıklığını azalttığı için kapsamlı sistematik ve sürekli eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shabad Ghaderi, Bahram. The Effects of Training on Cardiac Surgery Intensive Care Nurses' Knowledge Related to Pressure Ulcers Preventive Interventions and The Pressure Ulcers Development among Cardiac Surgery Patients. Hacettepe University, Graduate School of Health Science, Surgical Nursing Program, PhD Dissertation, Ankara, 2016. Purpose of this quasi-experimental study was conducted to assess nursing knowledge and practices and the rate of pressure ulcer among patients undergoing cardiac surgery following a pressure ulcer preventive interventions educational program. The setting for this study was consisted of in the two Cardiac Intensive Care Units (CICUs) at Shahid Madani Heart Hospital in Tabriz, Iran from March 1 to June 15 in 2015. The study sample was composed of voluntary 334 patients who undergone cardiac surgery and admitted CICU1 (intervention group) and CICU2 (control group) and voluntary 54 nurses working these CICUs. The data were collected by using four forms (Patients' and Nurses' socio-demographic characteristics, Pieper's The Pressure Ulcer Knowledge Test, Nursing practice self-assessment form). After pre-test (knowledge and practices forms) of study was performed, all nurses of intervention ward were educated (two 120-minute lectures) about pressure ulcer prevention and treatment and, post-test performed. After educational session, data collection process was continued until the required the patient number was achieved. Data was analysed using percentage, t-test and Kruskal-Wallis Test. The findings of this study indicates that training is effective in enhancing the knowledge and practices of nurses on the prevention and management of pressure ulcers and the difference between the intervention and control groups was statistically significant (p=.000). Additionally, there was a statistically significant difference between the frequency of pressure ulcers between the intervention and control groups (p = 0.041) with the frequency of pressure ulcers higher in the control group than in the intervention group. Based on the results of this study, implementation and dissemination of comprehensive, systematic, and continuous educational programs in order to nurses' enhance knowledge and practices and reduce to frequency pressure ulcers in cardiac surgery patients was recommended.