Pediatrik KVC yoğun bakım ünitesinde yatan post-op yenidoğanlarda pozisyonun gastrik rezidüel volüme ve konfor düzeyine etkisi
The effect of positions given to post-op newborns hospitalized in pediatric CVC intensive care unit on their gastric residual volume and comfort level
- Tez No: 763778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YILMAZ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalıkları, Yenidoğan, Gastrik rezidü, Pozisyon, Konfor, Hemşirelik, Congenital heart diseases, Newborn, Gastric residue, Position, Comfort, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma Pediatrik Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan post-op yenidoğanlara verilen farklı pozisyonların (prone, supine, sağ ve sol lateral) gastrik rezidüel volüm (GRV) ve konfor düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Eylül 2020-Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatrik KVC Yoğun Bakım Ünitesi'nde kalp cerrahisi sonrası takip edilen yenidoğan bebekler, örneklemi ise seçim kriterlerine uyan 44 yenidoğan oluşturdu. Yenidoğan bebeklere beslenme sonrası sağ yan, sol yan, sırt üstü ve yüzüstü pozisyonlar verilerek 30., 60., 120. dakikalarda konfor düzeyleri, 120. dakikada ise GRV değerlendirildi. Araştırma verileri Yenidoğan ve Ebeveyn Tanıtıcı Bilgi Formu, Gastrik Rezidüel Volüm (GRV) Takip Formu ve Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği (KDÖ) kullanılarak elde edildi. Veriler ortalama, standart sapma, frekans, yüzdelik dağılımlar, Friedman testi ve bağımlı gruplarda varyans analizleri kullanılarak değerlendirildi. Yenidoğanların GRV miktarının en düşük sırtüstü pozisyonda, en yüksek miktarın ise sağ lateral pozisyonda olduğu tespit edilmiştir. Yenidoğanların KDÖ puan ortalamasının ise en düşük olduğu pozisyon 30., 60. ve 120. dakikalarda yüzüstü pozisyon olarak belirlendi. Ancak yenidoğanlara verilen 4 farklı pozisyonun KDÖ puan ortalamaları ile GRV ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p>0.05) saptandı. Sonuç olarak; hemşireler beslenme sonrası yenidoğanın klinik durumuna göre dört farklı pozisyondan birini vermeli, her pozisyonda konfor düzeyini değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted using the randomized controlled experimental research design to investigate the effect of different positions (prone, supine, right-lateral recumbent, and left-lateral recumbent) on gastric residual volume (GRV) and comfort level in post-op newborns hospitalized in the Pediatric Cardiovascular Surgery (CVS) Intensive Care Unit. The study population consisted of newborns followed up after cardiac surgery in the Pediatric CVS Intensive Care Unit of İstanbul Health Sciences University, Umraniye Training Research Hospital between September 2020 and May 2022, and the study sample consisted of 44 newborns who met the research inclusion criteria. After feeding, neonates were given right-lateral recumbent, left-lateral recumbent, supine, and prone positions and their comfort levels were evaluated at 30th, 60th, and 120th minutes, and GRV was evaluated at the 120th minute. The study data were obtained using the Neonatal and Parental Introductory Information Form, Gastric Residual Volume (GRV) Follow-up Form, and the Neonatal Comfort Behavior Scale (NCBS). The data were evaluated using mean, standard deviation, frequency, percentage distributions, Friedman's test, and analysis of variance in the dependent groups. It was found that the lowest GRV was in the supine position, and the highest amount was in the right-lateral recumbent position. The lowest mean NCBS score of the newborns was found to be in the prone position at 30th, 60th, and 120th minutes. However, the difference between the mean scores of the four different positions given to the newborns and the mean GRV scores was not statistically significant (p>0.05). In conclusion, nurses should give one of the four different positions according to the clinical status of the newborn after feeding, and evaluate their comfort level in each position.