Afyonkarahisar'da satılan seramik bardaklarda kurşun ve kadmiyum migrasyonunun belirlenmesi
Determination of lead and cadmium migration from ceramic cups sold in Afyonkarahisar, Turkey
- Tez No: 437480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN FATİH FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bardak, kurşun, kadmiyum, migrasyon, seramik
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Seramik mutfak gereçleri kurşun ve kadmiyum zehirlenmesinin önemli bir kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kurşun, kadmiyum ve diğer ağır metaller ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek konsantrasyonlarda seramik mutfak gereçlerinden gıdalara sızabilinmektedir. Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde satılan seramik bardaklardan kurşun ve kadmiyum migrasyonunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 25 adet seramik Afyonkarahisar ilinde değişik kaynaklardan satın alınmıştır. Bu ürünlere Gıda İle Temas Eden Seramik Malzemeler Tebliğinde'de (2002/32) belirtilen, 24 saatlik % 4'lük asetik asit testi uygulanmış ve ICP-MS ile kurşun ve kadmiyum konsantrasyonları tespit edilmiştir. Araştırılan örneklerden %4lük asetik asit deneyi sonucu elde ettiğimiz bulgular, Amerika Birleşik Devletlerinde, Japonya da, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye de halen yürürlükte olan yasal düzenlemelerde kurşun ve kadmiyum için bahsi geçen maksimum yasal sınırların altında bulunmuştur. Ancak gelecekte bu konuda yeni yasal düzenlemelerin ve daha düşük kabul edilebilir üst sınırların ortaya konacağı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ceramic kitchenwares has long been recognized as important a source of lead and cadmium poisoning. Lead, cadmium and other heavy metals are found to leach from ceramic kitchenwares in concentrations high enough to result serious health hazards. The aim of the this study was to determine the migration of lead and cadmium from ceramic cups sold in Afyonkarahisar. A total of 25 ceramic cups were purchased from different sources in Afyonkarahisar. These products were applied for 24 hours in 4% acetic acid test as directed in“Turkish Food Codex –Communiqué on Materials and Articles that are in Contact with the Foodstuffs (2002/32)”and lead and cadmium concentrations were determined by ICP-MS. The results of 4% acetic acid tests was found lower than legal limits of ABD, Japanese, European Union and Turkey policy. However, the future new legislation on this issue is coming with lower acceptable limits for aforementioned countries. Key Words : Ceramic, Cups, Cadmium, Lead, Migration