Cerrahi hastalarında ameliyat öncesi anksiyetenin ameliyat sonrası ağrı üzerindeki etkileri
The impacts of preoperative anxiety on the postoperative pain in surgical patients
- Tez No: 437484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi tedavi, anksiyete, ağrı, ameliyat sonrası ağrı, Surgical Treatment, anxiety, pain, postoperative pain
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Giriş: Anksiye, bilinmeyen, içten gelen, belirsiz ya da kökeni iç çatışmaya dayalı olan bir tehdide karşı gösterilen bir tepkidir. Anskiyete strese verilen tepkinin önemli bir parçasıdır ve kişiyi bir tehlike anında harekete geçmeye hazırlar. Bütün cerrahi operasyonlar hastada ölüm korkusuna neden olur. Bu korku daha sonra yerine anksiyete ve ameliyat sonrası ağrı korkusuna bırakır. Artan anksiyete ve korku, ağrı şiddetinin de artmasına neden olur. Ameliyat sonrası ağrı, cerrahi travma ile başlayan, giderek azalan ve doku iyileşmesi ile sonlanan, akut bir ağrıdır. Amaç: Araştırmanın amacı doğrultusunda postoperatif ağrı ile ameliyat öncesi ve sonrası durumluluk ve süreklilik kaygı düzeyleri aralarında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıștır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Van/Çaldıran Devlet Hastanesi'nde Ocak-Mart 2015 tarihleri arasında tedavi gören hastalar oluşturmaktadır. Anketlerin uygulanması için hem hastalardan hem de kurumlardan gerekli izinler alınmıştır. Bunlar arasından 130 hastaya ulaşılmış ve örnekleme alınmıştır. Hastaların, durumluluk ve sürekli kaygı seviyelerini ayrı ayrı saptamak amacı ile Spilberg ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş olan Durumluluk - Sürekli Kaygı Envanteri'nden faydalanılmıştır. Araştırmacı tarafından uygulanan anket sonuçlarının SPSS 20.0 paket programı ile istatistiksel analizi yapılmıştır. Tablolarda Kendall Tau-b korelasyon kat sayısı, normal dağılım sınaması olarak tek örnek Kolmogrov Smirnov Z testi, ortalama sınaması olarak ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve tek örnek t – testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 130 hastadan %58.5'i kadın %41.5'i erkektir. Ortalama yaş 35.63∓12.06 iken medyan yaş 34'tür. %28.5'i ev hanımıdır, %14.6'sı çalışmamaktadır. Serbest meslek sahiplerinin oranı %18.5'tir. %30'u ilkokul mezunu olup %73'ü evlidir. %87.7'si şehir merkezinde ikamet etmektedir. %80.8'inin sosyal güvencesi bulunmaktadır. Hastaların %36,9'u sigara, %32.3'u ise ara sıra da olsa alkol kullanmakta, %67,7'si hiç alkol kullanmamaktadır. Sigara kullananlar ortalama 10.57∓7.84 yıldır günde ortalama 15,6∓5.32 adet sigara içtiklerini belirtmişlerdir. Hiç birinde kronik bir hastalık bulunmaktadır. Hastaların %59,2'sinin daha önce hastane deneyimi vardır. %29.9'unun şikayetleri 12 ay ve üstünde devam ederken %35'ininki 1 aydan kısa bir süre önce ortaya çıkmıştır. %75'inin yanında refakatçisi kalacaktır. Katılımcıların %83.5'i ameliyat sonrası mobilizasyonunda herhangi bir sorun yaşamadığını belirtmiştir. %59.1'ı bağırsak alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik gözlemlememiştir. %61.4'ününn ameliyat yeri ile ilgili bir problemi yoktur. %58.3'ünün yara yerinde herhangi bir akıntı veya kızarıklık meydana gelmemiştir. %51.2'si uykusuzluk çektiğini belirtirken %39.4'ü beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söylemiştir. %54.3'ünün ruhsal durumunda herhangi bir değişiklik olmazken %26'sı ameliyat sonrası bulantı, kusma gibi şikayetleri olduğunu ifade etmektedir. Sonuç: Araştırmanın amacı doğrultusunda postoperatif ağrı ile ameliyat öncesi ve sonrası anksiyete düzeyleri aralarında bir ilişki olup olmadığı araştırılmış her anksiyete puanı ile de postopertif ağrı şiddeti arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Impacts of Preoperative Anxiety on the Postoperative Pain in Surgical Patients Afyon Kocatepe University, Institute of Medical Silences, Department of Surgical Diseases Nursing, Afyonkarahisar. Introduction: Anxiety is a reaction against a thread which is unknown spontaneous, indefinite or source of which depends on internal conflict. Anxiety is an important part of the reaction against the stress and prepares the person to take action in case of danger. All surgical operations causes fear of death on the patient. Afterwards this fear leaves its place to anxiety and fear of postoperative pain. Increasing anxiety and fear causes increasing of the severity of the pain. The postoperative pain is an acute pain which starts with the surgical trauma, ever-decreasing and ends with the tissue healing. Aim: The research is made as definitive for the aim of determining whether or not there is a relationship between postoperative pain and preoperative and postoperative state and trait anxiety levels. Tools-Method: The research environment is constituted by the patients who received treatment at Van/Çaldıran State Hospital between January-March 2015. The required permits are obtained both from the patients and the institutions for application of the surveys. The 130 patients were reached among these and sample surveys were taken from them. State- Trait Anxiety Inventory which was developed by Spilberg and et al. were used in order to determine the state and continuous anxiety levels of the patients. The statistical analysis of the results of the survey applied by the Researcher was made with SPSS 20.0 package software. Kendall Tau-b correlation coefficient was used in the tables, one-sample Kolmogrov Smirnov Z test was issued as normal distribution test, Wilcoxon Signed-Rank Test and one-sample t-test was used as average test. Findings: Of the 130 patients participated to the research 58.5% is women and 41.5% men. While the average age is 35.63∓12.06 median age is 34.28.5 % is housewife and 14.6 % are unemployed. The ratio of self-employed persons is 18.5%. 30% of them are primary school graduate and 73% of them are married. 87.7 % of them reside in city centre. 80.8 % of them do not have social security. 36,9 % of the patients smoke cigarette and 32.3 % of them use alcohol occasionally and 67,7 % never use alcohol. The smokers stated they smoke average15,6∓5.32 cigarettes daily for 10.57∓7.84 years. None of them suffer from a chronic disease. 59,2 of the patients have a former hospital experience. While the complaints of 29.9 % continued 12 months and more, complaints of 35 % occurred shortly before 1 month. Attendant will stay together with 75 % of them. 83.5 % of the participants stated they didn't live any problem in postoperative mobilization. 59.1 % of them did not observe any change in their intestinal routines. 61.4 % of them do not have any problem related to place of operation. No secretion or redness has occurred on the sound site of 58 % of them. While 51.2 % of them stated they suffer from sleeplessness 39.4 of them said nutritional habits have changed. While no change has occurred in state of mind of 54.3 of them, 26 % of them said they have complaints like postoperative nausea, vomiting. Conclusion: It is researched whether or not there is a relationship between the postoperative pain and preoperative and postoperative anxiety levels in line with the aim of the research and it is found that there is a statistical meaningful relationship between each anxiety score and postoperative pain severity.