Ameliyat öncesi ve sonrası uygulanan imgeleme tekniğinin bulantı kusma ve diğer semptomlar üzerine etkisi: Prospektif randomize kontrollü çalışma
Influence of imagery technique implemented before and after surgery on patients nausea, vomiting and other symptoms: Prospective randomized controlled study
  1. Tez No: 547175
  2. Yazar: KADRİYE ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK AYGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: imgelem, bulantı-kusma, ağrı, anksiyete, uyku kalitesi, memnuniyet, imagery, nausea-vomiting, pain, anxiety, sleep quality, satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İmgelem, farklı mekanizmalarla psikolojik ve fizyolojik değişikliklere neden olmaktadır. Bu çalışma, imgelemin ameliyat öncesi kaygı, ameliyat sonrası bulantı-kusma, ağrı, anksiyete, uyku kalitesi, memnuniyet düzeyi, kullanılan analjezik-antiemetik miktarı ile hastanede kalış süresi üzerindeki etkisinin araştırılması ve Postoperatif Bulantı-Kusma Etki Ölçeği'nin (PBKEÖ) Türkçe geçerliliğinin yapılması amacıyla planlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Deneysel randomize kontrollü ve metodolojik ölçek geçerliliği olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilen çalışmadaki hastalar, müdahale grubu (MG:n=30) ve kontrol grubu (KG:n=30) olarak iki gruba ayrıldı. MG'ne ameliyat öncesi dönemde bir kez, ameliyat sonrası ilk gün bir kez, ikinci ve üçüncü günde iki kez, toplamda altı kez yönlendirilmiş imgelem uygulandı. KG, standart hemşirelik bakımı aldı. Tüm hastaların ameliyat öncesi kaygı durumu, ameliyat sonrası bulantı, ağrı, anksiyete, uyku kalitesi ve memnuniyet düzeyi değerlendirildi. Ayrıca ameliyat sonrası bulantı kusması olan 100 hastayla PBKEÖ'nün Türkçe geçerlik çalışması yapıldı. BULGULAR: Müdahale grubunun ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası anksiyete düzeyinin, ameliyat sonrası ağrı düzeyi ile birinci gündeki analjezik ve antiemetik ihtiyacının KG'ne göre düşük olduğu, memnuniyet düzeyi ve uyku kalitesinin ise KG'den daha yüksek olduğu görüldü (p0,05). PBKEÖ'nin Türk toplumu için geçerli ve uygulanabilir olduğu sonucuna varıldı. SONUÇ: Perioperatif süreçteki hastalarda imgelemin psikolojik ve fizyolojik pozitif etkileri olduğu görüldü. Kolay uygulanabilmesi, maliyetinin düşük olması, pozitif etkilerinin yanı sıra yan etkisinin olmaması gibi avantajları nedeniyle, cerrahi sonrası hızlı iyileşme için kullanılabilecek bir yöntem olarak düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Imagery causes psychological and physiological changes with different mechanisms. In this study it was performed to investigate the effect of imagery on preoperative anxiety, postoperative nausea-vomiting, pain, anxiety, sleep quality, satisfaction level, amount of used analgesic- antiemetic, hospital stay and validation of Postoperative Nausea-Vomiting Impact Scale (PONVIS) in Turkish. MATERIAL AND METHOD: This study was conducted in two stages as experimental randomize dcontrolled and methodological scale validity. Patients were divided into two groups as intervention group (IG:n=30) and control group (CG:n=30). Guided imagery was applied to IG once in the preoperative period, once in the first day of postoperative period, twice in the second and third days, 6 times in total Tthe CG received only standard nursing care. Preoperative anxiety, postoperative nausea, pain, anxiety, sleep quality and satisfaction level of all patients were evaluated. In addition, the Turkish validitation study of PONVIS was performed with 100 patients with postoperative nausea-vomiting. RESULTS: While preoperative and postoperative anxiety levels, postoperative pain level and the need for analgesic and antiemetic on postoperative first day were low, satisfaction level and sleep quality of the patients were high (p0.05). It was concluded that PONVIS is valid and applicable instrument for the Turkish population. CONCLUSİON: It was observed that imagery had positive psychological and physiological effects on patients in perioperative period. Due to its easy implemantation, low cost, positive effects and lack of side effects, it is considered as a method that can be used for fast recovery after surgery.