Transüretral prostat rezeksiyonu (TURP) girişimi öncesi anksiyetenin, ameliyat sonrası ağrı ve uyku kalitesine etkisi
Transurethral prostate resection (TURP) effect of anxiety before surgery, pain after surgery and sleep quality
  1. Tez No: 562799
  2. Yazar: SEDA ATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN AYDIN SAYILAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Transüretral Prostat Rezeksiyonu, Anksiyete, Uyku Kalitesi, Ağrı, Transurethral Prostate Resection, Anxiety, Sleep Quality, Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, TURP ameliyatı olacak hastalarda anksiyetenin, ameliyat sonrası ağrı ve uyku kalitesine etkisini belirlemek amacıyla planlanıp uygulanan, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evreni Haziran 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında Kırklareli Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği'nde TURP ameliyatı olan bireyler, örneklemi ise araştırma kriterlerini karşılayan ve bilgilendirilip izin alınan 85 hasta birey oluşturdu. Verilerin toplanmasında demografik bilgilerin yer aldığı Hasta Tanıtım Formu, ameliyat öncesi anksiyetenin belirlenmesi için Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği (AÖKÖ), ameliyat sonrası ağrı düzeylerini belirlemek için Sayısal Ağrı Ölçeği (VAS) ve ameliyat sonrası uyku kalitesini ölçmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanıldı. Verilerin analizi için NCSS 2007 programı ile tanımlayıcı istatiksel metodlar ve parametrik testler kullanıldı. TURP uygulanan hastaların yaş ortalaması 70,79±7,40 yıl olduğu, hastaların AÖKÖ ortalaması 19,79±3,72 olduğu, ameliyat sonrası VAS skoru ortalaması 4,65±1,91 ve PUKİ ortalaması 6,75±3,21 olduğu saptandı. Hastaların AÖKÖ toplam puanı ile ameliyat sonrası VAS skoru arasında pozitif yönlü istatiksel anlamlı ilişki saptandı (p=0.008; p0.05). Sonuç olarak, TURP uygulanacak hastalarda ameliyat öncesi anksiyete düzeyinin ameliyat sonrası dönemde ağrıyı pozitif yönlü etkilediği, uyku kalitesi üzerinde ise etkili olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and cross-sectional type of research that is planned and applied to determine the effect of anxiety on pain and sleep quality after surgery in patients who will have radish surgery. The universe of the study consisted of individuals who had radish surgery at Kırklareli State Hospital Urology Clinic between June 2018 and December 2018, and 85 patient individuals whose samples met the research criteria and were informed and received permission. The patient identification form, which includes demographic information, was used to determine preoperative anxiety, the operation-specific Anxiety Scale (PAO), the numerical Pain Scale (VAS) to determine postoperative pain levels, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) to measure postoperative sleep quality. Descriptive statistical methods and parametric tests were used with the NCSS 2007 program for the analysis of the data. The mean age of patients undergoing TURP was 70.79±7.40 years, the mean of the patients was 19.79±3.72, the mean of the VAS score after surgery was 4.65±1.91 and the mean of PUKI was 6.75±3.21. There was a positive statistically significant correlation between the total score of the patients and Vas pain score after the surgery (p=0.008; p0.05). As a result, it was found that the level of anxiety before surgery positively affected pain in the post-operative period and was not effective on sleep quality in patients undergoing radish.