Acil hemşirelerinin iletişim ve empatik beceri düzeylerini etkileyen faktörler
Affecting factors of empathic skill levels and communication skills of emergency nurses
  1. Tez No: 437612
  2. Yazar: ESMA AYŞE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİF DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil, empatik eğilim, hemşire, iletişim, Communication, emphatic tendency, emergency, Nurse Ondokuz Mayıs University-Samsun, September-2015
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Acil hemşirelerinin iletişim ve empatik beceri düzeylerini etkileyen faktörlerini belirlemek amacıyla kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 01.01.2015-01.02.2015 tarihleri arasında Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı il ve ilçe hastanelerinin acil servislerinde çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü toplam 200 hemşire oluşturmuştur. Veri toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen hemşireleri tanıtıcı bilgi formu, Dökmen tarafından geliştirilen Empatik Eğilim Ölçeği ve Korkut tarafından geliştirilen İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, bilgisayar ortamında SPSS 15.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde ortalama, yüzde, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U Testi, frekans analizi, korelasyon analizi ve ANOVA testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %70,5'i kadın, % 29,5'i erkek olup, yaş ortalaması 31,43 ± 8,14 yıldır. Acil hemşirelerinin empatik eğilim puan ortalaması 67,64 iletişim beceri puan ortalaması 83,21'dir. Mesleğini seven acil tıp hemşirelerinin iletişim beceri ve empatik eğilimleri daha yüksek bulunmuştur. İletişim becerileri ve empatik eğilimleri arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu, empatik eğilim yükseldikçe iletişim becerilerinin de yükseldiği belirlenmiştir. Sonuç: Mesleğini sevme ve yöneticilerden memnuniyet durumu acil hemşirelerinin iletişim becerileri ve empatik eğilimlerini etkilemektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda; hemşirelere yönelik empatik eğilim ve iletişim konusunda hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research's aim is to find out the factors of communication and emphatic skill level of emergency nurses. Also this thesis has been planned as sectional, descriptive and correlational. Material and Method: This research has been formed of 200 volunteer nurses who wanted to work for that research and worked between 01.01.2015 and 01.02.2015 in emergency services related with Ordu Association of Public Hospitals in towns and cities. In this research, developed identifying information form for the nurses according to the literature has been used by the researcher in order to get data. Moreover, empathic tendencies scale developed by Dökmen, Communication Skills Assessment Scale developed by Korkut have been used in this research. Statistical analysis of the data has been done using SPSS 15.0 in computers.While analyzing the data, equated, percentage, correlation analysis, frekans analysis Kruskal Wallis, Mann-Whitney U Test and ANOVA test have been used applied. Result: %70.5 of nurses are women and % 29.5 of them are men. Their average of ages is 31.43 ± 8.14 years. The mean score of empathic tendencies of emergency nurses is 67.64 Communication skills average score is 83.21 Communication skill and emphatic tendencies of emergency nurses who love their job is higher than the others. Communication skills and empathic tendencies have got positive relation between each other also their relation is statically meaningful. It has been determined that if the empathic tendency rise up, communication skills also tend to rise higher. Conclusion: Job and managers satisfaction affects the communication skills and empathic tendencies of emergency nurses, According to the finding data, arranging in-service training programs is recommended for nurses in order to improve their empathic tendencies and communication skills.