Yetişkin obez kadınlarda gece yeme sendromu ile ağırlık denetimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between night eatingn syndrome and weight control in adult obese women
- Tez No: 437650
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAZZEZ GARİPAĞAOĞLU DENİZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: ağırlık denetimi, gece yeme sendromu, kadın, obezite, yaşam kalitesi, Night eating syndrome, quality of life, weight control, woman, obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışma, yetişkin obez kadınlarda gece yeme sendromu ve ağırlık denetimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Eylül 2015 - Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya, Beykoz Toplum Sağlığı Merkezi Diyet Polikliniği'ne zayıflama amacıyla başvuran, 50'si GYS'li (çalışma grubu), 50'si ise GYS'li olmayan (kontrol grubu) toplam 100 obez kadın alındı. Kadınların demografik özelliklerinin saptanması ve antropometrik ölçümlerinin kaydedilmesi için bir 'genel anket formu', GYS varlığı için 'Gece Yeme Anketi, yaşam kalitelerini belirlemek için 'SF-36 Ölçeği', beslenme durumunu belirlemek için de 'Besin Tüketim Formu' kullanıldı. Sağlıklı beslenme ilkelerine dayalı bireye özgü zayıflama programı planlandı. Kadınlar 2 haftalık periyotlarla telefonla, 4 haftalık periyotlarla yüzyüze görüşmelerle, toplam 12 hafta süresince izlendi. İzlemde, antropometrik ölçümler tekrarlandı. Uygulanan diyetlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı, sorular cevaplandı. Çalışmanın verileri SPSS 23 paket programı ile analiz edildi. Yaş ortalamaları 40,64±8,7 yıl olan kadınların gece yeme anket puanları, GYS'li olanlarda 32,9±5,5, olmayanlarda 13,5±4,9 olarak belirlendi (p0,05). GYS'li kadınlarda ağırlık kaybının, olmayanlara göre daha düşük olduğu, GYS'nin yaşam kalitesini bozarak; kadınlarda ağırlık denetimi sürecini olumsuz etkilediği saptandı. Ağırlık denetimi ve GYS arasındaki ilişkinin daha kapsamlı çalışma ve yöntemlerle incelenmesi gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of evaluating the relationship between night eating syndrome and weight control in adult obese women. This study, conducted between September 2015 and June 2016 included 100 obese women, applying to Diet Polyclinic under Beykoz Community Healthcare Centre in order to lose weight, half of whom is with night eating syndrome and half of whom is without night eating syndrome. A general survey form was used in order to register the women's demographic features and antropometric measurements,“Night Eating Questionnaire”to determine if there exists night eating syndrome,“SF-36 Scale”to determine life quality,“Food Consumption Form”to determine nutritional status. An idiosyncratic weight-loss program was designed, based on principles of healthy nutrition. The women were followed through phone calls once every two weeks, through face-to-face meeting once every four weeks, during totally 12 weeks. In the follow-up, antropometric measurements were repeated, the diets applied were considered, and questions were answered. Data of the study were analysed through SPSS 23 package program. Night eating questionnaire scores of the women with the average age of 40,64±8,7 were found as 32,9±5,5 in the women with NES and as 13,5±4,9 in the women without NES (p0,05). It was found that weight loss was lower in women with NES than women without NES; NES impaired quality of life and affected the process of weight control negatively. It was believed that the relationship between weight control and night eating syndrome needed to be evaluated with more extensive studies and methods.