18-65 yaş arasındaki erişkin hastaların vücut kitle indeksi ve uyku kalitesi arasındaki ilişki
Relationship between body mass index and sleep qualityof adult patients between 18-65 years of age
- Tez No: 874230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: uyku kalitesi, vücut kitle indeksi, obezite, sleep quality, body mass index, obesity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Uyku problemleri ve obezite, modern çağın en yaygın görülen sağlık sorunlarından ikisidir. Son yıllarda uyku süresinin kısalmasıyla birlikte obezite prevalansı da artmıştır. Bu iki durum arasındaki ilişki, önemli bir araştırma alanıdır. Bu araştırma, yetişkinlerde vücut kitle indeksi (VKİ) ile uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. VKİ'nin artışının uyku kalitesi üzerindeki olası etkilerini belirlemek, sağlığımız için önemlidir. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırmamız Gözlemsel tipte kesitsel bir anket çalışmasıdır. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polkliniğine 01/06/2023-31/06/2023 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş arası, uyku kalitesini etkileyecek ek hastalığı olmayan 240 yetişkin hasta dahil edilmiştir. Uyku kalitesi, VKİ' ye göre her grupta 80 kişi olmak üzere üç grupta (normal, fazla kilolu, obez ) değerlendirilmiştir. Tüm grupların birlikte genel değerlendirilmesi de yapılmıştır. Anket Formu yüzyüze uygulanmıştır. Anket çalışmamızda katılımcılardan sosyodemografik veri formu ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi Ölçeği (PUKİ) doldurulmaları istenmiştir. BULGULAR: Çalışmaya 18-65 yaş arasındaki 240 yetişkin hasta katılmıştır. Yaş ile PUKİ ölçeği puanları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, normal, fazla kilolu ve obez katılımcıların yaşları ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. PUKİ ölçeğine göre alınan puanların VKİ gruplarına göre karşılaştırılmasında Obez (6.73±2.80) olanların aldığı ortalamaların normal (4.96±2.51) olanlardan anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.001). PUKİ ölçeğine göre alınan puanların demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında normal VKİ grubundaki katılımcıların PUKİ ölçeği puanlarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir (p=0.024). Kadınların (5.38±2.65) aldığı ortalamaların erkeklerden vi (4.00±1.87) anlamlı olarak yüksek olduğu tepsit edilmiştir. PUKİ ölçeği puanlarında gün içinde enerji hissiyat durumuna göre bir farklılık gözlemlenmiştir. Yorgun (6.75±2.91) olanların aldığı ortalamaların normal (4.68±2.33) enerjik (4.44±2.15) ve çok enerjik (3.40±1.14) olanlardan anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.008). PUKİ ölçeğine göre alınan puanların demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında fazla kilolu VKİ grubundaki katılımcıların PUKİ ölçeği puanlarında kronik hastalık durumuna göre bir farklılık gözlemlenmiştir. Kronik hastalığı (7.65±4.03) olanların aldığı ortalamaların kronik hastalığı olmayanlardan (5.43±2.70) anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.009). SONUÇ: Çalışmamızda uyku kalitesinin VKİ' den etkilendiği görülmüştür. Çalışmamızda tüm VKİ gruplarının toplamının genel değerlendirilmesinde uyku kalitesinin kronik hastalığı olanlarda, gece yemek yeme alışkanlığı olanlarda, yorgun hissedenlerde daha kötü olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca normal kilodaki kişilerde uyku kalitesinin cinsiyetten etkilendiği, kadın cinsiyetin negatif olarak etkilediği bulunmuştur. Kronik hastalığa sahip olmanın fazla kilolu grupta uyku kalitesini kötü yönde etkilediği görülmüştür. Uyku kalitesi için kilo kontrolünün önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: Sleep problems and obesity are two of the most common health issues in the modern era. In recent years, the prevalence of obesity has increased along with a reduction in sleep duration. The relationship between these two conditions is an important area of research. This study aims to examine the relationship between Body Mass Index (BMI) and sleep quality in adults. Determining the potential effects of an increased BMI on sleep quality is important for our health. METHODS: Our research is an observational, cross-sectional survey study. It includes 240 adult patients aged between 18-65, who applied to the Ankara Bilkent City Hospital Family Medicine Clinic between 01/06/2023 and 31/06/2023, and who do not have any additional diseases that would affect sleep quality. Sleep quality has been evaluated in three groups (normal, overweight, obese) with 80 people in each group according to BMI. A general evaluation of all groups together was also made. The survey form was applied face-to-face. In our survey study, participants were asked to fill out a sociodemographic data form and the Pittsburgh Sleep Quality Index Scale (PSQI) FINDINGS: 240 adult patients aged between 18-65 participated in the study. When the relationship between age and PSQI scale scores was evaluated, no significant relationship was found between the ages of normal, overweight, and obese participants and sleep quality. When comparing the scores obtained according to the PSQI scale according to BMI groups, it was found that the averages of the obese (6.73±2.80) are significantly higher than the normal (4.96±2.51) (p=0.001). When comparing the scores obtained according to the PSQI scale according to demographic variables, a significant difference was observed in the PSQI scale scores of the participants in the normal BMI group according to gender (p=0.024). It was found viii that the averages of women (5.38±2.65) are significantly higher than men (4.00±1.87). A difference was observed in the PSQI scale scores according to the feeling of energy during the day. It was found that the averages of those who are tired (6.75±2.91) are significantly higher than those who are normal (4.68±2.33), energetic (4.44±2.15), and very energetic (3.40±1.14) (p=0.008). When comparing the scores obtained according to the PSQI scale according to demographic variables, a difference was observed in the PSQI scale scores of the participants in the overweight BMI group according to the chronic disease status. It was found that the averages of those with chronic disease (7.65±4.03) are significantly higher than those without chronic disease (5.43±2.70) (p=0.009). CONCLUSIONS: In our study, it was observed that sleep quality is affected by BMI. In the general evaluation of the total of all BMI groups in our study, it was found that sleep quality is worse in those with chronic disease, those who have a habit of eating at night, and those who feel tired. Also, it was found that sleep quality is affected by gender in people with normal weight, and the female gender negatively affected it. It was observed that having a chronic disease negatively affects sleep quality in the overweight group. The importance of weight control for sleep quality has emerged.