AMHR2 reseptörünün EAPPNRRTCVFFEAPGVRGS ve NLTQDRAQVEMQGCRDSDEP peptitlerini hedef alan monoklonal antikorların üretilmesi
Production of monoclonal antibodies specific for EAPPNRRTCVFFEAPGVRGS and NLTQDRAQVEMQGCRDSDEP peptides in receptor of the AHMHR-2
  1. Tez No: 437694
  2. Yazar: ALİ TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ŞAKALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanseri, AMHR2, Monoklonal Antikor, Hibridoma, İmmünoterapy, Ovarian cancer, AMHR2, Monoclonal Antibody, Hybridoma, Immunotherapy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Over kanseri dünyada en yaygın kanser ölüm nedenlerinden bir tanesidir ve her yıl ortalama 139.000 kadın over kanseri yüzünden ölmektedir. Sessiz katil olarak bilinen over kanseri semptomları belirli olmadığı için hastaların yarısı ileri evrede teşhis edilebilmekte bu yüzden hastalığın tedavisi güçleşmektedir. AMHR2 tip 2 TGF𝛽 reseptör ailesine ait bir serin/treonin kinaz reseptörüdür. AMHR2 sadece gonadlarda ve müllerian kanallarda sentezlenir. Primer epitel kökenli over kanserlerinin 90%'ında, borderline over kanserlerin 78%'inde, genel epitel kökenli kanserlerin 50% ile 69%'unda, epitel kökenli olmayan over kanserlerinin 86%'sında ve ileri evre over kanserlerinin 56%'sında AMHR2 ekspresyonu mRNA ve protein düzeyinde tespit edilmiştir. Ayrıca AMHR2'nin insan over kanserinin yanında meme ve prostat kanserinde de ifade edildiği bilinmektedir. İlk defa 1975 yılında Kohler ve Milstein tarafından üretilen monoklonal antikorlar istenilen antijene karşı antikor üreten dalak hücreleri ile myeloma hücrelerinin füzyon edilmesiyle oluşan hibridomalar tarafından üretilir. Günümüzde kanser tedavisi için 20'den fazla monoklonal antikor FDA tarafından onay almıştır. Bu çalışmada AMHR2'nin ektraselüler kısmını hedef alan bir adet monoklonal antikor ürettildi. Üretilen monoklonal antikor ELISA ve western yöntemleri ile test edildi. Ürettiğimiz monoklonal antikorlar peptide yüksek afinite ile bağlanırken, AMHR2'nin doğal ve rekombinant formlarına ise zayıf bağlanmaktadır. AMHR2'nin ekstraselüler domainin farklı bölgerini hedef alan monoklonal antikor üretim çalışmaları devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is one of the most common cause of cancer death in the world and average of 139,000 women die each year because of the ovarian cancer. The prognosis for ovarian cancer patients is poor so that half of the patients can be diagnosed with advanced stage. Therefore, it's diffucult to treat ovarian cancer which is known“the silent killer”. AMHR2 is a serine/threonine kinase receptor and is also a member of a type II receptors of the transforming growth factor beta (TGF𝛽) family. AMHR2 is only expressed in the gonads and mullerian ducts of both sexes. AMHR2 gene is expressed and its protein has been detected in 90% of primary epithelial ovarian cancers, in 50% to 69% of all epithelial ovarian cancers, in 86% of non-epithelial ovarian cancers and in 56% of high grade ovarian cancers. In addition, it is known that AMHR2 is expressed in breast and prostate cancer. In 1975, Kohler and Milstein developed the monoclonal antibodies which are produced by hybridoma as a result of the fusion of myeloma and spleen cells that produce antibodies against specific antigens. Currently there are approximately 20 monoclonal antibodies approved by FDA to treat cancer. In this study, we have produced a monoclonal antibody targeting extrecelluar domain of AMHR2 receptor. The monoclonal antibody was tested by ELISA and western blot assay. The monoclonal antibody showed strong affinity to the peptide whereas its affininty was not as strong with the native and recombinant form of AMHR2. We continue to develop new monoclonal antibodies targeting different regions of AMHR2.