5-HT7 reseptör agonist ve antagonistlerinin insan nöroblastoma hücre (SH-SY5Y) hattında glutamat ile indüklenen nörotoksisite ve hücre ölümündeki rolü
Role of 5-ht7 receptor agonist and antagonist against glutamate i̇nduced neurotoxicity and apoptosis in human neuroblastoma cell (SH-SY5Y) via
  1. Tez No: 437725
  2. Yazar: TUĞBA NURCAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ HALICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Nöroloji, Pharmacy and Pharmacology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutamat, Nörotoksisite, SH-SY5Y, 5-HT, 5-HT7, Glutamate, Neurotoxicity, SH-SY5Y, 5-HT, 5-HT7
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Glutamat SSS'de ana uyarıcı nörotransmitter olmasına ek olarak aynı zamanda önemli bir nörotoksindir. Glutamat nörotoksisitesini aydınlatan fazla araştırma olmamakla beraber farklı mekanizmaların rolü düşünülmektedir. Serotonin, SSS'de rol alan ve etkilerini reseptörleri üzerinden gösteren önemli bir nörotransmitterdir. Bu çalışmanın amacı; glutamat ile indüklenen nörotoksisite modelinde 5-HT7 reseptör agonist ve antagonistinin SH-SY5Y hücre hattında glutamat ile indüklenen nörotoksisite modelindeki rolünü incelemektir. Materyal ve Metot: Glutamatın optimum toksisite konsantrasyonu olan 80 mM glutamat kullanıldı. Hücrelere glutamat uygulamasıdan 60 dakika önce artan konsantrasyonlarda LP44 ve SB269970 uygulandı. Hücre proliferasyonu xCelligence sistemi ile ölçüldü. Bulgular: LP44 uygulaması, 24, 48, ve 72. saatlerde zamana bağlı olarak tüm konsantrasyonlarda hücre canlılığını önemli derecede artırdı. LP44 uygulaması GSH seviyesinde ve SOD aktivitesinde artışa sebep olurken, MDA düzeylerinde ise önemli bir azalmaya neden oldu. Ayrıca LP44 uygulaması kaspaz 3 ve kaspaz 9 mRNA ekspresyonları üzerine inhibitör etki meydana getirken TNF-α seviyelerini düzeltmiştir. Ancak glutamat grubu ile karşılaştırıldığında SB269970 uygulaması oksidatif stres, enflamasyon ve apoptozise karşı önemli bir etki meydana getirmedi. Sonuç: Bu bulgular, glutamatın sebep olduğu nörotoksisitede 5-HT7 reseptörlerinin önemli bir rol oynayabileceğini ve 5-HT7 reseptör agonistlerinin bu toksik etkiyi geriye dönderebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Glutamate is a major neurotoxin at the same time in addition to the major excitatory neurotransmitter in the central nervous system. Although researchs is completely not illuminating glutamate neurotoxicity, ıt is thought to be the role of different mechanisms. Serotonin is an important neurotransmitter showing its effects on receptors and has important roles in the central nervous system. The purpose of this study is to investigate the roles of 5-HT 7 receptor agonists and antagonists on glutamate-induced neurotoxicity models in SH-SY5Y cell line. Material and Method: 80 mM glutamate the optimum concentration of glutamate toxicity were used in the subsequent study. Increasing concentrations of LP44 and SB269970 were added 60 min before the glutamate was added to cells. Cell proliferation was measured via the xCelligence system. Result: LP44, at all concentrations after 24, 48, and 72 h, caused significant elevations in cell viability. LP44 significantly decreased the MDA levels and ameliorated in SOD activity and in the GSH levels. Also, LP44 administration significantly improved the TNF-a levels and inhibitory effect on caspase 3 and 9 mRNA expressions. However, SB269970 showed insignificant effect on oxidative stress, inflammation and apoptosis when compared to glutamate group. Conclusion: These findings demonstrate that 5-HT7 may play a critical role in neurotoxicity caused by glutamate and 5-HT 7 receptor agonists can reverse rotate this toxic effect.