Derin kapanışa sahip bireylerde minivida destekli intrüzyon mekaniğiyle klasik kesici intrüzyon mekaniklerinin dentofasiyal ve estetik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of dentofacial and esthetic effects of miniscrew anchoraged intrusion system and classical incisor intrusion systems in deep bite patients
  1. Tez No: 437726
  2. Yazar: FATİH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT KILIÇ, YRD. DOÇ. DR. İLHAN METİN DAĞSUYU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dişeti gülümsemesi, gülümseme analizi, intrüzyon, minivida, üç boyutlu sefalometrik analiz, gummy smile, intrusion, miniscrew, smile analysis, three-dimensional cephalometric analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, derin örtülü kapanış ve dişeti gülümsemesine sahip bireylerde üst kesici dişlerin farklı tekniklerle intrüzyonunun dentoalveolar ve iskeletsel yapılar ile gülümseme estetiğine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Araştırmamıza, postpubertal dönemde, overbite'ı >4mm. ve dişeti gülümsemesi ≥2 mm. olan toplam 34 hasta dahil edilmiş ve hastalar rastgele bir şekilde CTA ile MAİS gruplarına ayrılarak üst kesici dişlerin intrüzyonu gerçekleştirilmiştir. İhtiyaç halinde ise her iki grubun alt kesicileri CTA ile intrüze edilmiştir. İntrüzyondan önce (T1) ve sonra (T2) alınan KIBT verileri 3D sefalometrik analiziyle; T1 ve T2'de alınan standardize fotoğraflar ise gülümseme analiziyle değerlendirilmiştir. Tedaviye bağlı değişenlerin grup içi değerlendirilmesinde“Bağımlı örneklerde t-testi”; gruplar arasındaki karşılaştırılmasında“Bağımsız örneklerde t-testi”uygulanmıştır. Bulgular: CTA ve MAİS gruplarında üst kesici dişlerin direnç merkezinde intrüzyon sağlanılmış (intrüzyon: CTA/MAİS santral: 1.46/1.78 mm; lateral: 1.16/1.53 mm.), intrüzyon miktarlarında gruplar arasında fark bulunmamıştır. Her iki grupta da overbite azalmış (overbite: CTA/MAİS -2.84/-3.92 mm.) ve üst kesici dişler prokline olmuştur. MAİS grubunda gruplar arası karşılaştırmada overbite daha fazla azalmış ve kesici dişler daha fazla prokline olmuşlardır (proklinasyon: CTA/MAİS santral: 2.38°/2.65°; lateral: 5.57°/5.07°). Üst 1. molar dişler yalnızca CTA grubundaki bireylerde distale devrilmiştir. Her iki teknikte de gülümsemedeki dişeti görüntüsü, braket dişeti kenarı mesafesi, kesici diş görünümü azalmış ve üst santral dişin kesici kenarıyla alt dudak arası mesafe artmıştır. MAİS grubunda dudaklar arası mesafe azalırken, tedavi sonunda gülümseme analizi parametrelerinde gruplar arasında hiçbir fark bulunmamıştır. Sonuç: Tedavi sonunda CTA veya MAİS teknikleri genel olarak benzer intrüziv etkiler oluşturmuşlardır. Derin kapanışlı ve üst kesici dişleri prokline bireylerde CTA kullanımı bir avantaj sağlayabilir. Her iki yöntem de gülümseme estetiği üzerine olumlu katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of the present study was to compare effects of different intrusion techniques for upper incisors on dentoalveolar/skeletal structures and smile aesthetics in deep bite patients with gummy smile. Material and Method: This study was carried out on 34 patients with postpubertal age, overbite >4 mm. and gummy smile ≥2 mm. The subjects were divided randomly into CTA, MAIS groups. Both intrusion mechanics were used for intrusion of upper incisors. CTA was also used for intrusion of mandibular incisors in both groups, if necessary. CBCT scans were obtained at pre-/post-intrusion (T1 and T2 respectively) and were evaluated with three dimensional cephalometric analysis. Standardized photos obtained at T1 and T2 and were evaluated with smile analysis.“Paired t-test”and“Student's t-test”were used for within and between group comparisons, respectively. Results: Upper incisors were intruded significantly at center of resistance in both groups (Intrusion: CTA/MAIS central: 1.46/1.78 mm; lateral: 1.16/1.53 mm.), but these intrusions showed no difference between two groups. Overbite decreased (overbite: CTA/MAIS -2.84/-3.92 mm.) and upper incisors proclinated in both groups. The MAIS group has showed more overbite reduction and more incisor proclination than those in CTA group (proclination: CTA/MAIS central: 2.38°/2.65°; lateral: 5.57°/5.07°). Upper first molars inclined distally only at CTA group. Gingival display, brace-gingival edge distance, incisor exposure were decreased and lower lip to incisor distance was increased in both groups at posed smile. Interlabial gap is decreased only at MAIS group. No significant difference was observed at smile analysis between groups. Conclusion: CTA and MAIS intrusion techniques showed generally similar intrusive effects, although some differencies was observed. CTA can be advantageous in patients with proclinated maxillary incisors and deep-bite cases. Both intrusion techniques showed favorable effects on smile aesthetics.