LPS ile sıçanlarda in vivo ve hücre kültüründe in vitro olarak indüklenmiş endotoksemiye bağlı hücre hasarı ve ölümünde 5-HT7 reseptörlerinin rolü
Role of 5-HT7 receptors in LPS induced endotoxemia related cell damage and death in vivo at rats and in vitro at cell culture
- Tez No: 437727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMECİT ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: 5-HT7, LPS, sepsis, LP44, SB269970, 5-HT7, LPS, sepsis, LP44, SB269970
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: 5-HT7 reseptör agonist (LP44) ve antagonistinin (SB269970), LPS ye bağlı olarak gelişen akciğer doku hasarı ve hücreler üzerinde meydana getirdiği etkileri moleküler yöntemler kullanılarak araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamız iki basamakta yapıldı. Çalışmamızın in vivo kısmında 24 adet dişi fare olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Grup I: Sağlıklı, II (2. Saat): LPS 5 mg/kg intraperitonel (i.p) verildi, III (4. Saat) : LPS 5 mg/kg i.p. verildi, IV (8. Saat): LPS 5 mg/kg i.p. verildi. Çalışmamızın in vivo kısmında ise A549 hücre hattı kullanıldı. Çalışmamızın in vivo kısmında ise A549 hücre hattı kullanıldı. Gruplar I Kontrol (sağlıklı) (2h-4h), II LPS (sigma): 1µg/ml E. Coli O55:B5 suşu (2h-4h), III Agonist 10-9 M (2h-4h), IV Antagonist 10-9 M (2h-4h), V LPS + Agonist (LP44) 10-9 M ( LP44 1µg/ml) (2h-4h), VI LPS + Antagonist (SB269970) 10-9 M (2h-4h) Bulgular: Yapılan moleküler çalışmalarda, in vivo rat akciğer dokusunda TNF α, IL-1β, NFҡB ve 5-HT7, A549 hücre hattında TNF-α, iNOS, eNOS ve 5-HT7 mRNA ekspresyonalarında LPS uygulamasına bağlı olarak artma görüldü. İn vitro parametrelerinde ise LP44 agonist uygulanmasına bağlı olarak azalma tespit edildi ancak eNOS mRNA ekspresyonunda artma gözlemlendi. Çalışmamız LPS'ye bağlı endotoksemide, akciğer 5-HT7 reseptör ekspresyonunun arttığını gösterdi. Sonuç: Tüm bu sonuçlar; LPS ile indüklenen sepsiste oluşan hücre hasarında 5 HT7 ekpresyonunun artmasını önemli bir koruyucu mekanizma olarak göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Role of 5-HT7 receptors in LPS induced endotoxemia related cell damage and death in vivo at rats and in vitro at cell culture Aim: Is to investigate effects of 5-HT7 receptor agonist (LP44) and antagonist (SB269970) on LPS induced in vivo tissue damage and cell culture effect by molecular methods. Material and Method: This study was performed in two steps. For in vivo studies, 24 female rats were divided in 4 groups. Group I: Healthy, II (2nd hour): LPS 5mg/kg administered intraperitoneally (i.p.), III (4th hour): LPS 5mg/kg administered i.p., IV (8th hour): LPS 5mg/kg administered i.p. For in vitro studies, we used A549 cell line. Groups: I Control (Healthy) (2h-4h). II LPS (sigma): 1µg/ml E. Coli O55:B5 strain (2h-4h), III Agonist 10-9 M (2h-4h), IV Antagonist 10-9 M (2h-4h), V LPS + Agonist (LP44) 10-9 M ( LP44 1µg/ml) (2h-4h), VI LPS + Antagonist (SB269970) 10-9 M (2h-4h). Results: In molecular analyses, we determined increased TNF-α, IL-1β, NFҡB and 5-HT7 mRNA expression in rat lung tissues and increased TNF-α, iNOS, eNOS and 5-HT7 mRNA expressions in A549 cell line. In in vitro parameters, LP44 agonist administration related decrease observed, while eNOS mRNA expression was increased. Our study showed that lung 5-HT7 receptor expression is increased in LPS induced endotoxemia. Conclusion: All these data suggest 5-HT7 receptor overexpression as an important protective mechanism during LPS induced sepsis related cell damage.