Quantitation of methimazole effective substance in the pharmaceutical preparations and human plasma with square wave and differential pulse polarographic methods
Metimazol etkin maddesinin farmasötik preparatlarda ve insan plazmasında kare dalga ve diferansiyel puls polarografi yöntemleri ile miktar tayini
  1. Tez No: 437728
  2. Yazar: HALUK YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiyel puls voltametri, dönüşümlü voltametri, kare dalga voltametri, metimazol, plazma, Cyclic voltammetry, differential puls polarography, methimazole, plasma, square wave polarography
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada metimazolün elektrokimyasal davranışı, damlayan civa elektrotta 0.1 M sülfürik asit ortamında Dönüşümlü Polarografi, Kare Dalga Polarografi ve Diferansiyel Puls Polarografi yöntemleri ile incelendi. Materyal ve Metot: Metimazolün dönüşümlü polarogramı yaklaşık olarak damlayan civa elektrotta +22 mV da yükseltgenme piki gözlenmiştir. Doğrusallık, kesinlik, doğruluk, stabilite, tayin edilebilme sınırı ve miktar tayin sınırı gibi parametreler ICH Guidelines'e göre çalışıldı. Bulgular: Kare dalga Polarografi ve Diferansiyel Puls Polarografi yönteminin kalibrasyon eğrileri 5-80 g ml-1 derişim aralığında doğrusaldır. Metimazol için gün-içi ve günler arası kesinlik değerleri % 2.84'den ve doğruluk (bağıl hata) % 4.24'den küçüktür. Sonuç: Geliştirilen bu yöntemler ile metimazol etkin maddesini içeren Thyramazol preparatında miktar tayini yapıldı. Elde edilen analiz sonuçları değerlendirildi ve geliştirilen yöntemler istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, electrochemical behaviors of methimazole was investigated on mercury drop electrode in 0.1 M sulfuric acid by Cyclic Voltammetry, Square Wave Polarography Differential Puls Polarography methods. Material and Method: Cyclic polarogram of methimazole was observed oxidation peak at about +22 mV on mercury drop electrode. Parameters such as linearity, precision, accuracy, stability, limit of detection and limit of quantification were studied according to the ICH Guidelines. Results: Calibration curves of Square Wave Polarography and Differential Puls Polarography methods were linear betweenthe concentration range of 5-80 μg ml-1. Within- and between-day precision values for methimazole were less than 2.84% and accuracy (relative error) was better than 4.24%. Conclusion: Quantitation of methimazole was performed with these methods which is developed in Thyramazol pharmaceutical preparation containing the methimazole effective substrance. Obtained analysis results were evaluated and the developed methods were compared as statistics.