CdSe/CdS nano çubuk sentezi ve polimer ligantlar ile modifikasyonu
Synthesis of CdSe/CdS nano rods and modification with polymer ligands
- Tez No: 437804
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL BÜTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: CdSe nano kristal, CdSe/CdS hetero nano kristal, nano kristallerin polimerler ile modifikasyonu, CdSe nano crystal, CdSe/CdS hetero nano crystal, polymer modification of nanocrystal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez ilginç optik-elektronik özelliklerinden ötürü son on beş yılda ilgi odağı haline gelen nano kristallerin sentezi, optik özellikleri ve modifiye edilmesi üzerine genel bir bakış açısı sunmaktadır. Özellikle absorpsiyon ve emisyon dalga boyu mor ötesi-görünür bölge sınırlarında olan CdSe ve CdSe/CdS nano kristalleri, farklı uygulama alanlarında çok kullanılabildiği için daha çok çalışılan partiküller olmuştur. Bu partiküllerin dezavantajı yüksek toksisite ve organik çözücülerde foto-kimyasal kararlılık sergilemesidir. Polimerler de ayarlanabilir özellikleri, yüksek kararlılığı ve poli etilen glikol benzeri polimerler gibi biyo uyumluluğu sayesinde bilimin odağı haline gelmiştir. Nano kristallerin yüzey modifikasyonu için uygun materyal olan polimerlerin kullanılması bu partiküllerin kullanım alanlarını artırabileceği gibi daha verimli sistemler elde edilebileceği de düşünülmektedir. Bu yüzden farklı moleküller ve monomerler kullanılarak yüzey modifikasyonu çalışmaları yürütüldü bunun yanı sıra CdSe, CdSe/CdS nano kristallerinin sentezi için klasik nükleasyon kuramını temel edinen sıcak enjeksiyon ve çekirdekli büyüme yöntemleri, nano kristallerin yüzey fonksiyonalizasyonu için ligand değişim yöntemi ve yüzey modifikasyonu için yüzey başlatımlı polimerizasyon yöntemleri bu tezin genel içeriğinde sunulmuştur. Bu yöntemlerin geliştirilerek değişik çözücülerde, pH'larda ve iyonik şiddetli ortamlarda da kararlı olabilen nano kristal-polimer hibrit yapılarının geliştirilebileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a general perspective on synthesis, optical properties and modification of nano crystals that have been focus of science for last fiften years. Especially CdSe and CdSe/CdS nano crystals which have absorption and emition at ultra viyole and visible wavelenght boundaries are more studied particles because of their applicability for different areas. Disadvantages of these particles are high toxicity, solubility and photochemical stability in organic solvents. Therefore surface functionalization of these crystals enable hydrophilic solvent solubility. Polymers are also focus of science becuse of tunable properties, stability and biocompatibility of some polymers such as poliethylene glycol. Use of polymers that are suitable for surface modification of the nano crystals can cause an increase of usage area of nano crystals and getting more efficient systems. So surface modification studies were carried out using different molecules and monomers. However hot injection and seeded growth method which are based on classical nucleation theory for the synthesis of CdSe, CdSe/CdS nano crystals, ligand exchange method for surface functionalization of nano crystals and surface initiated polymerization after surface modification are presented in general content of this thesis. It is predicted to be able to have nano crystals-polymers hybrit structures which are stable in different solvents, pH and ionic strenght by developing these methods.