Klasik ve nano formülasyonlu bazı bitkisel kökenli insektisitlerin Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) ve Bemisia tabaci (Genn.) (Hemiptera: Aleyrodidae) üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of some classical and nano formulated plant-based insecticides to Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) and Bemisia tabaci (Genn.) (Hemiptera: Aleyrodidae)
  1. Tez No: 437841
  2. Yazar: HASAN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER DURMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bemisa tabaci, Tuta absoluta, Azadirachta indica, Melaleuca alternifolia, bitkisel kökenli insektisit, nanoformülasyon, Bemisa tabaci, Tuta absoluta, Azadirachta indica, Melaleuca alternifolia, plant-based insecticide, nanoformulation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son yıllarda nanoteknoloji konusundaki gelişmeler tarım konusunda da farklı bakış açılarının gelişmesine ve uygulanmasına neden olmuştur. Günümüzde özellikle bitkisel kökenli preparatların standardizasyonundaki zorlukları aşmak ve kısa sürede parçalanmalarını önlemek amacıyla geliştirilen nanoformülasyon teknolojisi üzerindeki çalışmalar artmaktadır. Bu tez kapsamında, klasik ve nanoformülasyonlu bazı bitkisel kökenli preparatların Türkiye'de sorun olan önemli zararlılardan Tuta absoluta (Meyrick) ve Bemisia tabaci (Gennadius)'ye karşı biyolojik etkinlikleri ve etki süreleri karşılaştırmalı olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, denemelerde kullanılan tüm formülasyonlar ticari neem preparatlarına göre daha az etkili bulunmasına rağmen; eşit miktarda biyoaktif konsantrasyonuna sahip preparatlardan neem preparatlarının çay ağacı preparatlarına göre her iki zararlı üzerinde genelde daha etkili oldukları, her iki bitkisel kökenli preparatın nanoformülasyonlarının da klasik formülasyonlarından hem biyolojik etkinlik hem de etki süresi açısından genelde daha etkili oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, developments in nanotechnology have led to the development of different perspectives in agriculture. Recently, especially to overcome difficulties in the standardization of plant based preparations and in order to prevent fragmentation in a short time, the number of the studies on nanoformulation technology are increasing. In this thesis, classical and nanoformulations of some plant-based preparations' efficacy were assessed comparatively against Tuta absoluta (Meyrick) and Bemisia tabaci (Gennadius). Within this study biological efficacy and impact period to T. absoluta and B. tabaci were investigated using nanoformulated preparations or formulations of Neem and Tea Tree extracts. According to the results, although all formulations used in trials were found less effective than commercial neem preparations; neem preparations were generally more effective on both insect pests compared to tea tree preparations, which have an equal amount of bioactive concentration preparations. It was determined that nanoformulations of both plant-based preparations were more effective than classical formulations in terms of biological activity and duration of action as well, in general.