Ergenlerde internet bağımlılığının obezite ve benlik saygısı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of relationship with internet addiction obesity and self-esteem in adolescent
  1. Tez No: 443125
  2. Yazar: MELEK SUNDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, İnternet Bağımlılığı, Obezite, Benlik Saygısı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Giriş: Küresel ölçekte yaygınlaşan ve günlük yaşamın vazgeçilmezi olan internet kullanımı birçok faydasıyla beraber aynı oranda riskleri de mevcuttur. İnternetin kontrolsüz ve aşırı kullanımı özellikle kritik dönem olan ergenlikte obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi benlik saygısını da olumsuz yönde etkileyebilir. Amaç: Ergenlerde internet bağımlılığı prevalansının belirlenmesi ile internet bağımlılığının benlik saygısı ve obezite üzerindeki etkisinin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma İstanbul İli Avcılar ilçesindeki Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki 384 öğrenci üzerinde İnternet Bağımlılığı Testi, Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ve Yale Yeme Bağımlılığı ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Veriler sosyodemografik bilgileri, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını içeren yapılandırılmış bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Mann Whitney-U testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H-Testi ve regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma dâhilinde kişisel bilgi formunu ve anket sorularını yanıtlayan 327'si (%85,2) erkek ve 57'si (%14,8) kız olmak üzere toplam 384 birey ile çalışılmıştır. Bireylerin yaş ortalaması 16.05±1.23 (min. da 14 yaş, max. da 19 yaşında) olduğu görülmüştür. Bireylerin internet bağımlılığı ölçeğinin ortalaması (34.97±14.64) olduğu saptanmıştır. Bireylerin beden kitle endeksi değerleri internet bağımlılığı ölçeği puanı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır [k-w=6.693, p=.035]. İnternet bağımlılığı düzeyi normal kilolu olan bireylerde diğer bireylere oranla daha düşük olduğu saptanmıştır. Bireylerin internet bağımlılığı düzeyi arttıkça benlik saygısı düştüğü ve yeme bağımlılığı düzeyi ise arttığı saptanmıştır. Sonuç: İnternet bağımlılığı, ergenlik döneminde aşırı kiloluluk ve benlik saygısında düşüş bakımından bir risk teşkil etmekte, bu nedenle ilişkili faktörlerin göz önüne alınması önemli bir husustur. İnternet bağımlılığı ergenlerin beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzını etkileyen sağlık açısından önemli bir tehdit unsurudur. Benlik saygıları düşük bireyler kendilerini daha rahat hissedecekleri sanal ortamları tercih edebilmekte ve interneti bağımlılık haline getirebilmektedirler. Bu yönleriyle İnternet bağımlılığı önem gerektiren bir halk sağlığı sorunu olduğu göz önüne alınarak bu sorunun yayılmasını önlemek için etkili önlemler gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The widespread use of the Globally speaking, Internet use is both widespread and indispensable to daily life on a global scale but arguably may be just as hazardous as beneficial. In short, uncontrolled, excessive Internet use amongst adolescents can affect self-esteem, leading to health problems such as obesity Purpose: Self-esteem of adolescents with internet addiction determine the prevalence of Internet addiction and determining its effect on obesity. To determine the prevalence of Internet addiction and obesity amongst adolescents, and identify any causal relationship between them and levels of self-esteem within the same group. Materials and Methods: This study involved a sample of 384 students attending Avcılar Vocational Technical High School, in the Avcılar district of Istanbul. Data was collected using the Internet Addiction Test, the Coopersmith Self-Esteem Inventory and the Yale Food Addiction Scale, while a structured questionnaire rendered further information on demographics, lifestyle and eating habits, which was analyzed using descriptive statistical methods (number, percent , mean, standard deviation ) via the SPSS ( Statistical Package for Social Sciences: Windows 21.0) program. Regarding quantitative data, the Mann Whitney- test was deployed to compare differences between two groups, while the Kruskal- Wallis H- test and regression analysis was used for comparisons between groups of parameters in the case of more than two groups. The difference between the two groups for comparison of quantitative data, Findings: Of the 384 individuals who completed the Personal Information Form and the questionnaire,327 (85.2%) were male and 57 (14.8% ) female. The average age was found to be 16:05 ± 1.23 ( minimum 14, maximum 19 years old). The average of the individual Internet addiction scale (34.97 ± 14.64) was found to be. Statistically speaking, a significant correlation was noted between body mass index values and scores on the Internet addiction scale [k- w = 6.693 , p = .035) Internet addiction levels in individuals with normal weight were found to be lower than the other individuals. Internet addiction level increases self-esteem of individuals declined and food addiction level was found to increase. Result: Internet addiction, adolescence constitutes a reduction in the risk of overweight and self-esteem, so the consideration of related factors is important. The internet addiction is a threat for adolescences in terms of nutrition habits and health which influences the lifestyle. The people whose personality respect is low prefers the cyberspace where they feel comfortable themselves and make addiction the internet. With these aspects effective precautions are required to prevent spreading of this problem by taking into account that the internet addiction is a public health problem. Keywords : Adolescence, Internet addiction, obesity, Self-Esteem