Fizyolojik pH'da Cd(II) ve Zn(II) iyonlarının varlığında ve yokluğunda levofloksasin'in sistein ile etkileşiminin voltametrik incelenmesi
Voltammetric investigation of the interaction of levofloxacin with cysteine in the presence and absence of Cd(II) and Zn(II) ions at physiological pH
  1. Tez No: 437956
  2. Yazar: PAROUKE NUERTAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Levofloksasin, Sistein, Etkileşim, Voltametri, Spektroskopi, Metal İyon, Bağlanma Sabiti, Stokiyometri, Levofloxacin, Cysteine, Interaction, Voltammetry, Spectroscopy, Metal Ions, Binding Constant, Binding Ratio
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, öncelikle, Cd2+ ve Zn2+ yokluğunda bir antibiyotik ilaç olan Levofloksasin (LEVOF)'un Sistein (RSH) aminoasidi ile etkileşimi Britton-Robinson tamponu (pH 7,4) 'nda kare-dalga ve dönüşümlü voltametri (KDV ve DV) teknikleri ile incelenmiştir. RSH'nın üzerine LEVOF eklenmesiyle RSH'nın cıva elektrottaki ana pik akımında (yani civa(I) sistein tiyolat' ın pik akımında) azalma gözlenmiştir. Akımdaki bu azalma sulu ortamda LEVOF ile RSH arasında bir etkileşimin olduğunu belirtmiştir. LEVOF'un RSH ile etkileşimi UV-GB ve IR spektroskopisi metotları ile de desteklenmiştir. Daha sonra LEVOF, RSH ve incelenilen metal iyonları (Cd2+, Zn2+) arasındaki etkileşimler aynı deneysel koşullarda KDV metodu ile test edilmiştir. Son olarak, Cd2+ ve Zn2+ iyonlarının varlığında, LEVOF'un RSH ile etkileşimin voltametrik incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Biyomoleküler ve metal iyon komplekslerinin bağlanma sabitleri ve stokiyometrileri hesaplanmıştır. Etkileşim işlemleri için muhtemel mekanizmalar önerilmiş ve açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, the interaction of an antibiotic drug levofloxacin (LEVOF) with cysteine (RSH) was investigated in the absence of Cd2+ and Zn2+ ions by using square wave voltammetry (SWV), cyclic voltammetry (CV) in Britton–Robinson (B–R) buffer of pH 7.4. Addition of the LEVOF into RSH solution resulted in the drop of the main reduction peak current of RSH (the current of mercurous cysteine thiolate, Hg2(RS)2). The vary in the peak current of Hg2(RS)2, after the addition of the LEVOF indicated an interaction between RSH and LEVOF molecules in aqueous medium. Interaction of LEVOF with RSH also confirmed with UV-Vis. and IR spectroscopic methods. Then, the interactions between LEVOF, RSH and metal ions (Cd2+, Zn2+) tested with SWV measurements under the same experimental conditions. Finally, voltammetric behaviors of LEVOF interaction with RSH in the presence of Cd2+ and Zn2+ ions have been observed. Binding constants and ratios of metal ion complexes and biocomplex were calculated. Plausible interaction mechanisms for interaction processes were proposed and explained.