An experimental synthesis study on simectite-like materials
Smektit benzeri malzemeler üzerine deneysel bir sentez çalışması
  1. Tez No: 438113
  2. Yazar: ZEYNEP AKÇAY YAYLIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN KÜÇÜKUYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simektit, Hidrotermal Sentez, Baydelit, XRD, FTIR, Smectite, Hydrothermal Synthesis, Beidellite, XRD, FTIR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Simektit sentezi kontrollü koşullar altında tek fazlı/saf mineraller sağlaması ve değişen parametrelerle bu minerallerin oluşum koşullarını tanımlayabilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada smektit türü killerin hidrotermal sentezi için, Ph'ı ortalama 9 olan baydelit ve Fe3+ baydelit stokiyometrik çöktürülmüş jeli sentezlenmiştir. Smektit minerallerinin temel kimyasal içeriklerine ulaşabilmek için sodyum meta silikat ve tuzlar kullanılmıştır. Hazırlanan jel 15 gün boyunca 220 °C de su basıncıyla dengelenen otoklavda bekletilmiştir. Finalde elde edilen ürünler, orta ve yakın kızılötesi spektrometresi ve X ışını difraktometresi kullanılarak karakterize edilmiştir. Fourier Dönüşümlü kızılötesi spektrometresi verileri, hem yakın hem orta kızılötesi spektrometrede dioktahedral smektit mineraller olabileceğini göstermektedir. X-Işını difraktometresi sonuçlarında gözlenen 10.94 Å (001) ve 11.66 Å (001) bazal yansımaları yine smektit türü minerallerin yansımalarıyla, muhtemel amorf jel yapısını da göstermektedir. Bu durumun açıklanması için XRD' de daha fazla çekim gerekmektedir (glikolle doyurulmuş ve 350ºC'ye ısıtılmış). Genel sentez koşulları doğal oluşum koşullarıyla karşılaştırıldığında bu tip minerallerin hem sentez hem de doğal oluşum koşullarında sıcaklık, basınç ve pH koşullarının oldukça benzer olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Synthesis of smectite has a great importance to define the formation conditions with changing parameters and to provide a single phase/ pure mineral under controlled conditions. For hydrothermal synthesis of smectite like clays, simple form of beidellite and Fe3+ beidellite are synthesized at pH around 9 using stoichiometric coprecipitated gel method in this study. Na-metasilicates and salts are used to reach basic chemical compositions of smectite. Co-precipitated gel was allowed to stand for 15 days at 220 °C under equilibrium water pressure. Final products of experimental study are characterized with middle and near infrared spectroscopy and X-ray diffraction techniques. Fourier transform infrared spectroscopy in both near and middle infrared regions reveal the presence of smectite like minerals which are dioctahedral smectites. XRD results show that both samples represent smectite like minerals which have basal reflections at 10.94 Å (001) and 11.66 Å (001) with possible amorphous gel structure. For the further detailed investigation of the product, more XRD analyses are (glycol solvated and heated to 350ºC) needed. Furthermore, the synthesis conditions are compared with the natural formations of these minerals and it is well-understood that the temperature, pressure and pH conditions are quite the same for both synthesized and naturally-occurred beidellite and montmorillonite.