Thomas Ardzruni'ye göre, İslâmî dönemde Taron (Muş) bölgesi
Taron (Muş) region in the Islamic period according to Thomas Ardzruni
- Tez No: 438320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Taron Bölgesi, Thomas Ardzruni, Ortaçağ, İslâm Hâkimiyeti
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Araştırma sahamız olan Taron bölgesinin Doğu Anadolu'da olması ve Türklere Anadolu kapısını açan Malazgirt Savaşı'nın da bu sınırlar içinde gerçekleşmiş olması sebebiyle önemlidir. Taron, doğudan gelen topluluklarla batı ve güneydeki topluluklar arasında bir geçiş ve kavşak bölgesi görevi üstlenmiştir. Bu sebeple etraftaki büyük güçler başta olmak üzere birçok toplum, buraya egemen olmak için savaşlar yapmıştır. Burada, Taron'da Ortaçağ'daki İslâm Hâkimiyeti ele alınacaktır. Farklı milletlerin bölgeye sahip olma mücadelesinde yöre halkının var olma çabaları ile egemen güçlerin taht ve iç karışıklıkları dönemlerinde yönetici konumunda olan ailelerin bağımsızlık sevdalarına düştüklerine şahit olmaktayız. Ayrıca bölgeyi ellerinde tutabilmek için egemen güçlerin bölgedeki feodal yapıları birbirlerine karşı nasıl kullandıkları ve hanedan kavgaları anlatılmaktadır. Taron'nun bu konumundan dolayı önemi artmaktadır. Çalışmamız da Taron'da İslâmî dönemden önce ve sonrasında burada yaşayan insanların ve coğrafyanın tarihini yazan Thomas ARDZRUNİ'ye göre incelenip bölgenin tarihi misyonunun önemi dikkate alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Taron Region; our field of research is important because it is located in the middle of Anatolia, and Battle of Malazgirt which opened a gateway for Turks into Anatolia took place within this region. Taron undertook a mission as a transition and intersection region between western and southern peoples and those coming from East. For this reason, many people, especially surrounding the great powers have fought to become dominant here. Here it will be discussed Taron'n Islamic dominance in the Middle Ages. We are making here of different nationalities of people that struggle with the preferred process of the existence of the peoples of the independence of the sovereign power of the throne of love and witness the inner turmoil of the period. Also how dominat powers used feudal groups against each other and dynastic fights are narrated. It is increasing in importance because of its position. Also; our study will be inspected according to Thomas Ardzruni who wrote history of this geography and people living here before and after the Islamic Era and historical mission of the region will be taken into account. It will shed light on the history of the region.