İ.Ö. Türk tarihinde aile ve aileye karşı işlenen suçlar
Crimes against the family, and family history of pre-Islamic Turkish
  1. Tez No: 438319
  2. Yazar: PERİHAN ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN CEM TUYSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Common law, family law, family, womon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmamda İslâm öncesi Türk toplumlarında ceza hukukunu incelemeye çalışa-cağız Asya Hunlar'ından başlayıp, Moğolar dahil olmak üzere Orta Asya coğrafya-sında yaşayan Türk toplumlarının genel hukuk kuraları ve ceza hukukuna değindik. Ceza hukuku içerisinde aile ve aileye karkışı işlenmiş suçlar ve verilmiş cezaları an-lattık. Aile içinde bütün bireylerin eşit söz hakkı vardı. Çocuklar üzerinde ana-babanın eşit velâyet hakkı vardı. Aile içinde ana-babaya karşı gelen evlâtlar en ağır cezayla caezalandırılmıştır. Çocuğunu iyi eğitmeyen ebeveynler şiddetle cezalandı-rılmışlardır. Çocukların işledikleri suçun cezasını aileleri ödemişlerdir. Bu cezaları bazen mal, para, bazen de canlarıyla ödemişlerdir. Aile içerisinde herkesin miras hakkı töreyle kimin ne kadar ve ne şartlarda hak talep edebileceği belirlenmiştir. Her kim hakkı olmayan maldan miras talep ederse cezasını canıyla ödemiştir. Mirasta kız erkek evlât ayrımı yapılmamıştır. Ailenin temelini oluşturan evlilik sırasında gelin ve damat tarafının bir birlerine verdiği mal (evliliğin hukukî güvencesi, kalıng-çeyiz) töreyle belirlenmiştir. Töreye uymayan erkek ve kız tarafı en yetkili kişi tarafından cezalandırılmıştır. Türk aile yapısı pederşahi bir yapıya sahip olup yetkileri töre tara-fından kısıtlanmıştır. Hane içerisinde istediği gibi davranamzdı. Aile içinde Kadına büyük önem verilmiştir. Kadın evin kurucusu üreticisi ve koruyucusudur. Türk ka-dınlarına zarar verenler ölüm cezasıyla cezalandırılmışlardır. Bu cezalar bizzat kağan başkanlığındaki mahkemelerde yargılanıp verilmiştir. Suçluya hakettiği cezayı vermek için fazla beklememişlerdir. Türk yusunları halk, kurultay ve kağan kararlarından oluşturulmuştur. Her kim töreye karşı gelirse bedelini canıyla ödemiştir. Karşı gelen hanedan içinden de olsa ceza uygulanmıştır. Cezalar verilirken halk hanedan üyesi, kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk ayrımı yapılmamıştır. Töreye göre kim suç işlemişse cezasını çekmiştir. Ordu devlet teşkilâtında önemli bir yeri vadır. Türk devletlerinde ücretli askerler yer almamıştır. Türk toplumları göçebe, bozkır yaşamlarından dolayı kadın erkek talimli birer gönüllü askerdiler. Savaş sırasında ordu disiplinine uymayan, isyan edenler ve düzeni bozanlar kadın dahi olsa cezalandırılmışlardır. Savaşta ayriyeten üstünlük gösterenler bizzat kağan tarafından ödüllendirilmiştir. Siyasal ve sosyal alanda Türk kadınları erkeklerden ayrı düşünülemezdi. Erkeklerin olmadığı durumlarda kadınlar idareyi ellerine almışlardır. Erkek evde olsun olmasın kadın gelen misafirleri kabul etmiştir. Devlet yönetiminde Kağan ile birlikte kut almışlardır. Kağan'ın yokluğunda kadınlar Ulu-Hatun ünvanıyla devlet başkanlığı yapmışlardır. Başkanlık yaptığı sürece töreye karşı gelenleri şiddetle cezalandırmaktan geri durmamıştır. Türk tarihi ve kültürü içinde farklı bir yere sahip olan kadınlar çağdaşları içinde en fazla hakka sahip olmuşlardır. Anahtar Kelime. Genel hukuk, ceza hukuk, aile, kadın,
Özet (Çeviri)
İn this work, we will toy to examine the criminal law of the Turkish communities in İslâmic. We mentioned the common and criminal law rules of Turkish people who one lived in Central Asia. This Turkish people's original traces from Asia Han to Mongols, we told the crimes, that are of fonded to family, and family and punishments for families in criminal law. Each person of family had equal voke, Parents had equal parental rights fort her children. The children who are back against ther family had punished by the worst punishment, The parents, who coldn't grew their children violencly had punished. The crimes of children hadn't paid by their parents or family,They paid this punishments sometimes whit maney or with their life right of succession of every member of family is stated morals, They are stated by moral that who will give how much and which conditions, If whoever unrightly request the goods, it paid it's punishment with his / her life, Bath doughter and son are equal for right of succession, At the time of wedding, that is the basic of family, the goods that are given to eachother of bride and groom (the legal guarantee of merriage and marriage partion) is stated by morals, The structure of Turkish family is patriarchal and it's authorisations are restricted by morals, people couldn't behave whatever they wont,Women were important in family, Women were the guardian and the founder of famliy, The people who damage to Turkish women is punished by supreme punishment, This punishment is given in the courts wiht khan, This laws consist of Han, kurultai and the decizsions of khan, Whoever revolts the morals they paid it with their life, If someone revolt he/she would punish although he/she is from dynasty All punishment rules are equal formen,womon, child, ar young, Army had an important role for state organisation, There weren't mercenory in Turkish state. Because of nomad seteepe life of Turkish nation both men and women were volunteer.At the time of war, if somone doesn't behave acording to diciplne, or riot would have punished by the supreme punishment although even if she is a women by the someone had better than other, he/she reworded by Khan. In the field of social and political Turkish women couldn't be different from Turkish men, Although the weren't men at home, women welcomed the quests. There were kut with khan in government, ıf there wasn't khan, women were head of the state with the name of Nable-Lady, When the time of their presidentship, they punished the people who they revolt to moral, The women who life in Turkish culture and history, has the most right toword their contemporaries