İnşaat işletmelerinde gayrimenkul yatırım ortaklığı vergisel avantajları ve muhasebeleştirilmesi
In construction company, real estate investment, tax advantages and be recognized
  1. Tez No: 438346
  2. Yazar: GÜLTEKİN GÖGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İnşaat, Muhasebe, Real Estate Investment Trust, Build, Accounting
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 25'nci maddesinde kişilerin konut sahibi olmaları, yiyecek, giyim ve sağlık gibi yaşam standardının bir gereği olduğu ifade edilmektedir. Birleşmiş Milletler bünyesinde de Konut İnşaat ve Planlama Merkezi birimi bulunmaktadır. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe 1950 yılından itibaren, Anadolu'dan büyük şehirlere yönelik göçler sonucu kentli nüfusun artması sonucu, konut ihtiyacı ivme kazanmış vekentleşme ile birlikte konut ihtiyacında büyük bir artış olmuştur. İhtiyaçlara cevap vermek için inşa edilmek istenilen gayrimenkul projeleri uzun ve yüksek maliyetli olmasından dolayı bu projelerin finansmanında yaşanılan finansal sıkıntılar, bu sıkıntıları uzun vadeli finansal kaynaklarla giderilmek istenmesi ve bağlanılan vergisel avantajlar GYO'ların ortaya çıkmasında rol oynamıştır.Ancak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ilgili Türkiye'de ilk yasal düzenleme 1995 yılında Sermaye Piyasası Kurulu'nca hazırlanmış faaliyetlerini Sermaye Piyasası Kurulu tarafında denetlenmesi ve borsada işlem görmesi nedeniyle kolaylıkla paraya çevrilebilir olması, mali tabloların kamuoyuna açıklanması ve alım satım faaliyetlerinin bağımsız ekspertiz şirketlerince değerlenmesi GYO'ları daha güvenilir kılmaktadır. Türkiye'de son yıllarda ekonominin lokomotifi durumuna gelen inşat firmalarının Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı gibi profesyonel bir şekilde organize olmuş firmalara teslim edilmesi gerekmektedir. Kayıtdışılığın, kalitesiz yapıların, çarpık kentleşmenin önlenmesi açısından GYO'ların teşvik kapsamının genişletilmesi gerekmektedir. Bu tezin amacı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kuruluşu, işleyişi, vergi avantajları ve muhasebe kayıt işletmelerinin normal inşat işletmeleri ile GYO'lar arasındaki farklılıklar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is stated in theArticle 25 of Universal Declaration of Human Rightsthatbeinglandlord is a requirement of life standardlikefood, clothingandhealthforindividuals. There is also a divisionwithin United Nations calledHousing Construction and Planning. InTurkey, housingneed has beenaccelerated since 1950 withintherealestatesectorduetoruraldepopulation in Anatolia which has risen urban population. Urbanisationpavedthewayforrisinghousingneed. Financial problemstosubsidiserealestateprojects since thiskind of projectsarelongandcausehighcosts, desiringtocompensatesuchproblemsthroughlongtermfinancialsourcesandprovidedtaxbenefitsplay role in theemergence of REITs. Activities of REITsarefollowedandinspectedbyCapitalMarkets Board (CMB). However, firstlegislativeregulation in Turkeyregardingrealestateinvestmenttrust (REIT) wasprepared in 1995 by CMB. ItmakesREITsmorereliable as theyaretraded at thestockexchangesothatthey can easily be monetized, financialstatementsaredeclaredtothepublicandpurchasingoperationsareevaluatedbyindependentexpertcompanies. Construction companies in Turkey, which has becomethe engine of theeconomy in recentyears, should be handedovertoprofessionallyorganized REIT firms. REITs' incentivescopeshould be extendedtopreventinformality, poorqualityconstructionandunplannedurbanisation. Theaim of thisdissertation is toscrutinizethedifferencebetween REIT andregularconstructionenterprise in terms of establishment, functioning, taxadvantagesandaccountingrecordings