TRT repertuarında bulunmayan derlenmiş Sinop türkülerinin makam, usûl ve tür yönleriyle incelenmesi
Analyzing the makam, method and types of compiled Sinop folk songs that is non existing in TRT repertoire
- Tez No: 438434
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN SAĞLAMBİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: TRT repertuarı, derlenmiş Sinop türküleri, Sinop müzik kültürü, makam, usûl, tür
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, derlenmiş TRT repertuarında bulunmayan yirmi dört Sinop türküsünün makam, usûl ve tür bakımından incelenip kayıt altına alınmasıdır.“TRT Repertuarında Bulunmayan Derlenmiş Sinop Türkülerinin Makam, Usûl ve Tür Yönleriyle İncelenmesi”başlıklı tez nitel araştırmalar kapsamında değerlendirilen betimsel bir çalışmadır. Veriler kaynak tarama ve görüşme tekniği ile elde edilerek yorumlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümü problem, amaç, önem gibi başlıkların yer aldığı giriş kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Türk halk müziği ile ilgili nazari bilgilere yer verilmiştir. Sinop ilinin tarihine, coğrafi özelliklerine değinilmiştir. Aynı bölümde Sinop'un müzik kültürü hakkında bilgiler verilmiş, yörenin ileri gelen müzik adamlarıyla yapılan görüşmeler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ve alt başlıkları yer almaktadır. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise, derlenmiş Sinop türküleri makam, usûl ve tür yönünden incelenerek bulgular ve yorum başlığı altında verilmiştir. Bu çalışma; derlenmiş fakat TRT repertuarında bulunmayan yöresel türkülerin, müzikal açılardan makam, usûl ve tür yönüyle içerik analizinin yapıldığı ilk çalışma olması açısından önemlidir. Bu araştırmanın aynı alanda yapılacak olan farklı çalışmalara ve Sinop müzik kültürü ile ilgili yapılacak diğer araştırmalara da kaynak teşkil edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate and record the compiled twenty four Sinop folk songs which do not exist in TRT repertoire in terms of their makam, method and genre. The theses with the title of“Analyzing the makam, method and genres of compiled Sinop folk songs that is non-existing in TRT repertoire”is a descriptive study being evaluated in the scope of qualitative research. The data is obtained by review and interview technique. In the first part of the study there is an introduction part comprised of problem, purpose and importance. In the second part of the study it has been given theoretical information about Turkish folk music. The history of the province of Sinop and its geographical features have been mentioned. In the same section, there have been indicated some informations about musical tradition and the interviews with some prominent musicians of precint. The third section is comprised of method and subtitles of the research. In the fourth chapter, the last part of the study, compiled Sinop songs have been indicated under the topic of findings and comment by examining in terms of method and genre. This work is important for it is the first work in which compiled local folk songs which do not exist in the repertoire of TRT analyzed in terms of their content; makam, method and types from musical perspectives. This study is determined to serve as a resource to the researches about Sinop music culture and others to be carried out in the same area in the future. KeyWords: TRT repertoire, compiled Sinop folk songs, Sinop music culture, makam, method, genre.