Sultan Tuğrul bey dönemi tâbi devletler
Vassal states in the period of Tughril beg
- Tez No: 438439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT HACISALİHOĞLU, YRD. DOÇ. DR. BURAK GANİ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Devleti, Tuğrul Bey, Annâziler, Ziyâriler, Kâkûyiler, Great Seljuks State, Tugril Beg, Annazid, Ziyarid, Kakuyid
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ortaçağ Türk Tarihi'ni incelediğimizde birçok Türk devleti ile karşılaşmaktayız. Bu devletlerinden biri de Büyük Selçuklu Devleti'dir. Devletin kuruluşundan Sultan Tuğrul Bey'in ölümüne kadar geçen sürede birçok siyasi teşekkül Selçuklu hâkimiyetini benimsemiştir. Bu teşekküller gerek Selçuklu Devleti'nin kurulduğu İran coğrafyasında gerekse bu coğrafyanın dışında bulunan hanedanlardı. Araştırmamızdaki amaç, Selçuklular'ın özellikle Tuğrul Bey döneminde bu hanedanlarla olan siyasi, askeri gerekse kültürel ilişkilerini ele almaktır. Bu hanedanlardan bazıları, Annâziler, Ziyâriler, Kâkûyiler, Ukâyliler'dir.
Özet (Çeviri)
When we examine the Turkish Medieval History, we can see many Turkish states. One of these states is Great Seljuks State.From the establishing of the state till the death of Sultan Tugril Beg, many political associations accepted the dominion of Seljuks. Those associations were the dynasties where took place in the land of Iran today where Seljuks established and out of those lands. The pupose of this study is to explain the political, military and cultural relationships of Seljuks, especially during reign of Tugril Beg with those dynasties. Some of those dynasties are Ziyarid, Annazid, Kakuyids etc.