Reisülküttab Mehmed Arif dîvânı (İnceleme-metin)
Divan of Reisülküttab Mehmed Arif (Analysis-text)
  1. Tez No: 438451
  2. Yazar: HAMZA KİREMİTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reisülküttab, Ârif, Dîvân, İnceleme, Şair, Reis-ül Küttab, Arif, Divan, Resarch, Poet
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında, 18. yüzyıl Divan şairi olan Reisülküttab Mehmed Ârif'in hayatı ve bilinen tek eseri olan Dîvân'ı konu alınmıştır.Öncelikle şairin yaşadığı dönemin siyasî ve edebî hayatını özetleyen girişten sonra çalışmamızı oluşturan bölümlere geçtik. Bu tez çalışması iki ana bölümde oluşmaktadır. Birinci bölümde Reisülküttab Mehmed Ârif'in hayatı, edebî kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde ise şairin şiirleri şekil ve muhteva olarak çeşitli yönlerden incelenmiştir. Aslen Kastamonulu olan şair miladî 1741 yılında doğmuştur. Birçok devlet memurluğu yapan Mehmed Ârif kısa bir süreliğine reisülküttaplık vazifesi de yapmıştır. Tezkirelerde hoş sözlü olarak geçen Mehmed Ârif'in elimizde bulunan tek eseri Dîvân'ıdır. Reisülküttab Mehmed Ârif 1813'te yetmiş iki yaşında İstanbul'da vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, we have studied the life of Mehmed Arif, the 18 th century divan poet, and his only known work, Divan. In the introductory chapter, we have summed up political and literary culture of his age and then analyzed the other chapters. The dissertation consists of two main chapters. In the first chapter, we have examined the life of the foreign secretary Mehmed Arif and his literary identity. In the second one, it has been examined his poetry as to form and substance from various aspects. Originally, he was from Kastamonu and born in 1741 in the common era. He worked as a civil servant and also worked as a foreign secretary for a short time. In his collection of biographies, he has words of wisdom and Divan is his only work on hand. The foreign secretary Mehmed Arif, 72 , was died in 1813 in Istanbul.