Sağlık finansman modeli önerisi; Gelişmekte olan piyasalar örneği
Health financing model proposal; The case of emerging markets
  1. Tez No: 438488
  2. Yazar: SEDA KARAGÖZ ZEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Finansmanı, Sağlık durum göstergeleri, OECD ülkeleri, Health Finance, Health status indicators, OECD countries
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sağlık finansman kavramı ve gelişim süreci ele alınmaktadır. Sağlık ve sağlık sistemi kavramları incelenerek, sağlık finansman kavramı, sağlık finansmanı amaç ve işlevleri ile sağlık finansmanının tarihsel gelişimi kısaca incelenmektedir. İkinci bölümde gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda sağlık finansman sistemleri incelenerek, sağlık finansman yöntemleri olan özel finansman yöntemleri ile kamusal finansman yöntemlerine değinilmektedir. ABD, İngiltere, Birleşik Krallık (UK), Almanya, İskandinav ülkeleri (İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda) ile Türkiye gibi gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkelerdeki sağlık finansman örnek uygulamaları irdelenmektedir. Üçüncü bölümde ise OECD üye ülkelerinin sağlık harcamaları ve finansmanı ile sağlık durum göstergeleri verileri 2000-2013 yılları arası ele alınarak panel veri analizi kullanılarak incelenmektedir. Ülkelerin sağlık durum göstergeleri analizine dayanarak sağlık finansman sistemlerinde ağırlıklı olarak genel kamu sağlık harcaması ve finansmanı yönteminin mi yoksa özel sağlık harcaması ve finansmanı yönteminin mi kullanıldığı irdelenmektedir. Sağlık harcaması ve finansmanı, genel kamu sağlık harcaması ve finansmanı ve özel sektör sağlık harcaması ve finansmanı kurulan modellerde bağımlı değişkenleri oluştururken yaşam beklentisi, ölümlerin toplam sayısı, 100.000 nüfus başına ölüm oranları, bebek ölümleri, yeni doğan (Neonatal dönem), yeni doğan (Perinatal dönem), anne ölümleri, kaybedilen potansiyel yıllar, bebek sağlığı, bulaşıcı hastalıklar-AIDS oranı, bulaşıcı hastalıklar-boğmaca oranı, 1.000.000 nüfus başına trafik kazalarında yaralanma oranı ise bağımsız değişkenleri oluşturmaktadır. OECD ülkelerinin sağlık finansman sistemlerinin karşılaştırılması ile bireylerin sağlık hizmetleri maliyetine karşı finansal riskten korunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of three parts. In the first part the concept of health financing and the development process are discussed. Health priorities and health system concepts, concepts of health financing, health financing objectives and functions of health financing, brief review of the historical development are examined in this context. In the second part, developed and developing health financing systems in the markets are examined, health financing methods have been mentioned to private financing methods and public financing methods. Healthcare financing practices in some developed and developing countries, such as USA, England, United Kingdom (UK), Germany, the Nordic countries (Sweden, Norway, Finland, Denmark and Iceland) and Turkey is concerned. In the third part, health expenditure and financing and health indicators in OECD member countries are analyzed using panel data analysis by considering between 2000-2013. Health expenditure system are analyzed that public health expenditure and financing or private sector health expenditure and financing is using mainly. While health expenditure and financing, general public health expenditure and financing and private sector health expenditure and financing are the dependent variables, life expectancy, the total number of deaths, 100,000 death rates per capita, infant mortality, newborns (neonatal period), newborns (perinatal period), maternal mortality, lost potential years, the baby's health, infectious diseases-AIDS, infectious diseases-pertussis, the injury rate of one million traffic accidents per constitutes arguments are the independent variables. Comparing health-financing systems of OECD countries will enlighten the financial risk protection for individuals against cost of health care systems.