Otizmli çocukların anne sütü alım sürelerinin ve beslenme süreçlerinin erken tanı ile olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relation between the breast milk intake period and nourishment process in early diagnosis of children with autism.
- Tez No: 438487
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TEVHİDE KARASALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken tanı, otizmli çocukların anne sütü alımı, otizmli çocukların emme davranışları, otizmli çocukların beslenme süreçleri, Early diagnosis, breath milk intake of children with autism, breast sucking behaviors of children with autism, nourishment process of children with autism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Otizmin tanı sürecinde; dil gelişimdeki gerilik, uyaranlara tepkisizlik, nesneleri işlevi dışında kullanma gibi durumlar ön plana çıkmaktadır. Bu araştırma ile otizmli çocukların; anne sütü alımının, emme davranışlarının, beslenme süreçlerinin nasıl ilerlediğinin tespit edilmesi ve bu süreçlerde izlenen davranışların belirlenmesinin erken tanıya katkı sağlaması amaçlanmıştır. Araştırmanın konusu ve amaçları göz önüne alınarak nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan durum çalışması şeklinde desenlenmiştir. Birden fazla ve çeşitli türlerde veri toplama aracı kullanarak veri çeşitlemesi yoluna gidilmiş ve uzman görüşlerine yer verilerek geçerliliği ve güvenirliliği arttırmak amaçlanmıştır. Betimsel ve içerik analizi teknikleriyle veriler çözümlenmiştir. Amaçlı örneklem tekniklerinden biri olan ölçüt örnekleme çerçevesinde belirlenen çalışma grubunu; Edirne İl'i Milli Eğitim Müdürülüğü'ne bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitimlerine devam etmekte olan 13 çocuk ve 12 anne oluşturmaktadır. Örneklemde ikisi de otizm tanısı almış ikiz kardeşler yer almıştır. Araştırma sürecinde elde edilen bulgulardan ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında; aileler otizme dair gözlemledikleri belirtileri sıralarken, otizm hakkında yeterli farkındalıkları olmadığı ve yakın çevre tutumları sebepleri ile şüphelenmedikleri ve yine tanı sürecini bu belirtilere rağmen genel olarak dil gelişimindeki gerilik ve uyaranlara tepkisizlik gerekçesiyle başlatmış oldukları görülmektedir. Otizmli çocukların anne sütü alım süreçlerini birçok faktörün etkilediği ve anne sütü alım sürelerinin çok değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Ancak sağlıklı bir emzirme sürecinde beklenen emme davranışlarında ki eksiklikler bu süreçte görülebilecek problemleri daha net göstermektedir. Çocukların ek ve katı gıda ile beslenme süreçlerinde gösterdikleri problemler de artış ve çeşitlilik göstermekte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak beslenme problemleri içerisinde anne sütü emmeyi ve anne sütü dışındaki sütleri reddetme, mama türleri ve markalarında seçicilik, kendi başına yemek yeme becerilerinde gerilik, ek gıdaları tüketmeye tepkisellik ve akabinde uzun süre püre halinde beslenme eğilimi gibi bebeklik döneminde izlenen oldukça belirtinin olduğu ancak bu ve buna benzer belirtilerin gözden kaçtığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the process of diagnosis of autism; as delays in language development, non-responsiveness to stimuli, using objects outside the functions, come to the fore. In this study, it is aimed to determine how to progress of the breast milk intake, breast sucking behaviors, the process of nourishment and by observing and determining these behaviors that occurs in this process, are intended to contribute to the early diagnosis process of children with autism. The study was designed as a case study from qualitative research methods in accordance with the subject and aim of the study. Data variation through collecting data by multiple data-collections instruments and added the expert opinion was utilized in order to improve the currency and reliability of data. Data were analyzed with descriptive analysis and content analysis techniques. Working group is determined in accordance with sampling criteria which is the one techniques of purposive sampling; working group includes 13 children and 12 mothers, who are continuing education in special education and rehabilitation centers depending on the Provincial Directorate of Education. Twin brothers took place in sample; both had been diagnosed with autism. The result of the findings obtained in the research process; families indicated the symptoms of autism and it is determined that there is not enough awareness about autism. Families were not suspected about autism because of social pressure. Despite the symptoms, families generally started the diagnosis process owing to the delays in language development and non-responsiveness to stimuli. It has been observed that, many factors could affect the breast milk intake process and breast milk intake duration could vary. Deficiencies in the process of congenital breast milk intake make clear that, several problems could occur in the breast milk intake process of children with autism. Also, supplementary and dry food nourishment problems could increase and vary. Generally nourishment problems include; reject breast milk intake and milk other than breast milk, selectivity in food according to the types and brands, delays in ability to eat on its own, reacting to consume supplementary food and just after occurred the tendency of mashed nourishment and although there is so many symptoms infancy, it is observed that these and similar symptoms overlooked.