Markets as institutions
Kurumlar olarak piyasalar
  1. Tez No: 43875
  2. Yazar: ERDEM BAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. SEMİH KORAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumlar, kurumlar, ekonomik sistemler, sosyal sistemler, soyut ekonomiler, soyut ekonomik sistemler, özel mülkiyet ekonomileri, kamu mallı ekonomiler, bozuk mal piyasaları, ters seleksiyon, fiyat sistemi, genelleştirilmiş fiyat sistemi, yarı merkezi kaynak dengesi, işbirBksiz denge, sosyal denge, rekabetçi (Walrasgil) denge, satış vergisi dengesi, sürdürülebilir Walras dengesi, dengenin varlığı, mali yapı, paranın nötr olması, ikinci en iyi. n, Societies, institutions, economic systems, social systems, abstract economies, ab stract economic systems, private ownership economies, public goods economies, markets for lemons, adverse selection, price system, generalized price system, semicentralized resource equi librium, non-cooperative equilibrium, social equilibrium, competitive (Walrasian) equilibrium, sales tax equilibrium, sustainable Walrasian equilibrium, equilibrium existence, financial struc ture, neutrality of money, second best
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Özet KURUMLAR OLARAK PİYASALAR Erdem Başçı Ekonomi Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Profesör Dr. Semih Koray Mayıs 1995 Bu araştırma kurumlar vasıtası ile kaynak dağılımı ile ilgilidir. Çeşitli türlerden kurumsal yapıların incelenebileceği birleştirici bir çerçeve model önerilmektedir. Giriş bölümünden sonra ikinci bölüm genel modeli tanıtmakta ve dengenin varlığı için yeter koşullar bulmaktadır. Üçüncü bölüm ise genel modelin uygulamalarından oluşmaktadır. Tam özel mal piyasalarında rekabetçi denge, kamu malı bulunduğunda Lindahl dengesi, genelleştirilmiş fiyat sistemi ve katma değer türü dolaylı vergiler altında genel denge, bozuk mal problemi, ters seleksiyon ve para, Markov teknolojiler ile özgürlük etkileri altında durağan Walras dengesi bu bölümde incelenen konulardır. Uygulamaların birçoğunda kurumsal yapıların refah, üzerine etkisi de gözlemlenmektedir. Olası diğer bazı uygulamalar ve potansiyel araştırma konuları son kısımda tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract MARKETS AS INSTITUTIONS Erdem Başçı Ph. D. Thesis in Economics Supervisor: Professor Semih Koray May 1995 This dissertation investigates resource allocation via institutions. A unifying framework for studying various kinds of institutional structures is provided. After the introductory Part 1, Part 2 presents the general model (Chapter 1) and studies existence of equilibria (Chapter 2). Part 3 provides applications to general equilibrium models under complete markets (Chapter 3), public goods and Lindahl prices (Chapter 4), generalized price systems and sales taxes (Chap ter 5), lemons type quality problems (Chapter 6), adverse selection and money (Chapter 7), and a model with Markov technologies and freedom effects on utilities (Chapter 8). Welfare implications of most applications are investigated. Chapter 9 discusses further applications and possible future research topics.